ZARAZA UBIJA DIVLJAČ: Afrička svinjska kuga uzela maha po lovištima širom Srbije!
Divlja svinja, Foto: Printscreen / Youtube

UŽAS

ZARAZA UBIJA DIVLJAČ: Afrička svinjska kuga uzela maha po lovištima širom Srbije!

Svako odstreljeno grlo ide najpre u hladnjaču

Objavljeno:

Lovišta u pirotskom kraju u proteklom periodu desetkovala je afrička kuga, koja uništava i divlje svinje.

Prema podacima LU "Ponišavlje" u Pirotu, koje iznosi predsednik Zoran Aleksić, od 37 ustreljenih jedinki, čak 23 su imale svinjsku kugu! Pomoru u lovištima svedoče i lovci koji na propisan način uklanjaju ostatke zaraženih životinja i dezinfikuju lokacije na kojima su pronađeni.

- Prema podacima koje nam saopštavaju lovci, sve više je uginulih divljih svinja i to ne samo u našem lovištu nego i na području Dimitrovgrada, Bele Palanke, Babušnice, kao i prema Timočkoj krajini. Afrička kuga kod svinja, rasprostranjena je od Duvana i Kladova, preko Negotina, Zaječara, Knjaževca, Svrljiga praktično u celoj ovoj oblasti. Kada je reč o ovom terenu poslednji slučaj uginuća zabeležili smo u selu Gostuša, a ima i oko sela Kamik, Prisjan, Berovica - kaže Aleksić.

Ljubiša Stanković, upravnik lovnog područja u pirotskom kraju, tačnije u LU "Ponišavlje", kaže da se prilikom odstrela divljih svinja, poštuje kompletna propisana procedura od koje ne odstupa nijedan lovac.

- Svako odstreljeno grlo ide najpre u hladnjaču. Nakon analiza sa uzoraka, odnosno dela iznutrice odstreljene divljači, na kugu i trihinelozu, u Veterinarskom institutu u Nišu, meso se može uzeti samo ukoliko nije zaraženo. U suprotnom uništava se na neškodljiv način. Ako pronađemo uginulu svinju, kompletan teren dezinfikujemo, a nju zakopavamo na jednoj lokaciji kod Basare, gde se takođe, uz prisustvo sanitaraca rade kopmpletne dezinfekcije prostora, vozila i ljudi - precizira Stanković.

Iz Pirota je nedavno potekla inicijativa da se odjavi epidemija afričke kuge svinja na ovom području, međutim sudeći prema stanju u lovištima, teško da će ona imati epilog kakav priželjkuju vlasnici mnogobrojnih praznih obora u kojima su uzgajali domaće svinje, od čega su živeli.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.