NAJČEŠĆI SIMPTOM JE BILA POVIŠENA TEMPERATURA: Dr Stefanović otkrila PRAVU ISTINU O NUSPOJAVAMA posle revakcinacije
Dr Ivana Stefanović, Foto: Printscreen/youtube

vakcinacija

NAJČEŠĆI SIMPTOM JE BILA POVIŠENA TEMPERATURA: Dr Stefanović otkrila PRAVU ISTINU O NUSPOJAVAMA posle revakcinacije

Dr Stefanović ističe da u toku jednog dana Hitna pomoć primi između 80 i 150 poziva građana, a trećina se žali na blage neželjene reakcije, poput temperature i bolova u mišićima

Objavljeno:

Kako je u gradovima širom Srbije uveliko u toku revakcinacija stanovništva, a specijalista urgentne medicine dr Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći ističe da građani koji su primili drugu dozu vakcine protiv koronavirusa ne treba da budu uplašeni zbog neželjenih reakcija, piše u štampanom izdanju Objektiva.

Prema njenim rečima, Srbi su se prethodnih dana najčešće žalili na glavobolju, blago povišenu temperaturu, bolove u kostima i zglobovima, otok na mestu uboda, a povremeno im se javljala i pospanost.

– Zaista nije bilo nekih ozbiljnijih simptoma, poput teških alergija, gubljenja svesti i slično. Samo budite umereni sa aktivnostima nakon primanja vakcine, kako bi eventualni bol na mestu uboda brzo prošao, i sve će biti u redu – kaže naša sagovornica.

ZA 24 SATA IZMEĐU 80 I 150 POZIVA GRAĐANA

Dr Stefanović ističe da u toku jednog dana Hitna pomoć primi između 80 i 150 poziva građana, a trećina se žali na blage neželjene reakcije, poput temperature i bolova u mišićima.

– Jedna starija Beograđanka žalila se na bolove u brahijalnom, tj. ramenom delu, ali i to je normalna reakcija nakon vakcinacije. Gospođa je imala šlog u jednoj ruci, pa ne čudi što oseća bol u drugoj. U pitanju je blago peckanje na mestu uboda, što će proći za dan ili dva – kaže naša sagovornica.

PRIJAVA SIMPTOMA DO 30 DANA NAKON VAKCINE

Dr Stefanović objašnjava da se postvakcinalne reakcije organizma prijavljuju zdravstvenim ustanovama do 30 dana posle primanja druge doze vakcine.

– Stojimo na raspolaganju svima, svako ko oseća i najmanju promenu na svom telu treba da se javi dežurnim ustanovama. Ako se javi neka reakcija dve nedelje nakon primanja revakcine, pacijenti to odmah povezuju s primljenom vakcinom, a to uopšte ne mora da znači – ističe dr Stefanović, ističući da nema razloga za brigu.

NUSPOJAVE SE LEČE BRUFENOM I PARACETAMOLOM

Dr Stefanović navodi da je blago povišena temperatura bila najčešći simptom kod građana, a ona se, kako kaže, efikasno skida određenim medikamentima.

– Mi kao lekari treba da obavestimo pacijente da se temperatura kod onog ko je primio „Fajzerovu” vakcinu skida paracetamolom, dok je za ovaj simptom, ukoliko ga izazove „sputnjik V”, efikasan „brufen” – objašnjava naša sagovornica.

PRIJAVLJEN 261 SLUČAJ NEŽELJENIH REAKCIJA

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže za Objektiv da je u Srbiji do sada prijavljen 261 slučaj neželjenih reakcija nakon imunizacije protiv koronavirusa i da je to veoma mali broj imajući u vidu koliko je vakcinisanih građana u našoj zemlji.

– Uglavnom su se prijavljivali građani starosne dobi od 45 do 64 godine, i to najčešće žene. Nema razloga da se neko ne vakciniše zato što se boji neželjenih efekata. Svi smo mi primali vakcine još kao deca i od tada nam je poznato da je moguće da se pojavi crveni pečat na mestu uboda ili da nas kratko boli glava – kaže naš sagovornik.ž

Bonus video:

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.