KAŽU DA IMA MAGIČNU MOĆ: Zeljasta biljka mnogima služi kao AMAJLIJA, a Srbi je vekovima koriste kao LEK!
Raskovnik, Foto: printsceen/youtube

leKovito bilje

KAŽU DA IMA MAGIČNU MOĆ: Zeljasta biljka mnogima služi kao AMAJLIJA, a Srbi je vekovima koriste kao LEK!

Za prepoznavanje i branje biljke raskovnik, a posebno za lečenje, mora se konsultovati stručno lice poput travara i botaničara

Objavljeno:

Višegodišnja zeljasta biljka po imenu raskovnik je biljka iz porodice štitarki. Može dostići visinu od 60 do 120 cm, a vrste ove biljke u istočnoj Srbiji se smatraju magijskim biljkama.

Biljka raskovnik naročito je rasprostranjena u planinskoj regiji istočne Srbije (Homolja, Rtanj, Suva planina). Raste na suvim i stenovitim mestima kao što su strme padine i suve planinske livade. Ova biljka takođe raste na planinama južne Evrope, na Balkanu i na Kavkazu. Raskovnik je poznat već više od 2000 godina, a njegov koren je poznat po svojim magičnim osobinama. Napomena: Za prepoznavanje i branje biljke raskovnik, a posebno za lečenje, mora se konsultovati stručno lice poput travara i botaničara.

Lekovitost Trava raskovnik se u narodnoj medicini od davnina koristi kao zmijski protivotrov. Pored toga, raskovnik se koristi i kao prirodan lek za: Probleme sa čirom Bolje varenje Protiv žutice Protiv gihta Za lečenje astme Prirodan je lek za impotenciju kod muškaraca Sok od raskovnika leči kataraktu Podstiče menstruaciju Prirodno je kontraceptivno sredstvo

Narodna verovanja O narodnim verovanjima kada je ova biljka u pitanju pisao je još Vuk Stefanović Karadžić u 19. veku. Vuk je u svom Prvom srpskom rečniku za ovu biljku zabeležio: „Raskovnik je neka trava, za koju se misli da se njom, svaka bravai svak i drugi zaklop otvori sam od sebe. Otuda naziv raskovnik, jer raskiva i otvara sve. Za ovu čarobnu biljku postoji verovanje da živi samo jedan dan. Verovatno zato što se do nje teško dolazi. Kao nikne u sumrak, procveta tokom noći i ujutro uvene.

Raskovnik ima moć da otkrije skriveno blago. Kuću štiti od nesreće i pomaže proširenju porodice. Svaki raskovnik treba biti namenjen samo jednoj osobi. Veruje se da se biljka može lakše pronaći prateći neke životinje kao što su jež, kornjača ili zmija.” Vuk je u vezi sa ovom biljkom zabeležio jedno predanje. Naime, jedan zemunski trgovac je metnuo babu u bukagije i pustio je da hoda po livadi. Tamo gde se bukagije same otvore, mora biti i raskovnik. Ako u toku košenja trave kosa pukne, treba skupiti travu iz poslednjeg potkosa i njome dodirivati zaključan katanac. Kada se dođe do raskovnika, katanac će se otvoriti.

Postoje čak i narodna verovanja koja zastupaju tezu da kada se pronađe trava raskovnik, treba poseći ruku ili palac i previti ovu biljku na ranu da zaraste. Tom rukom se posle mogu otvoriti sva vrata.

Najzastupljenije narodno verovanje jeste da je raskovnik prirodna amajlija koja donosi napredak i sreću onome koji ga poseduje. Raskovnik se smatra zaštitnikom kuće i zaštitnikom osobe kojoj daje pozitivnu energiju, napredak i sreću. Vojnici su u ratovima nosili sa sobom raskovnik u vidu amajlije i onaj ko je kod sebe imao ovu amajliju, ni metak ga nije mogao ubiti.

Raskovnik za ljubav Za raskovnik se takođe veruje da donosi sreću u ljubavi. Naime, postoje muški i ženski raskovnik, jer je ova biljka korenasta i svojim oblikom podseća na muško odnosno žensko telo. Prema obliku korena raskovnika, moguće je razaznati glavu, vrat, noge i to da li je muški ili ženski. Bere se u noći između 5. i 6. maja, uoči Đurđevdana, jer u narodu postoji verovanje da tada ima najveću moć, najjaču energiju i pomaže onima koji nemaju sreće u ljubavi. Kao amajlija za ljubav, a i za generalno blagostanje, raskovnik se nosi u paru u crvenoj platnenoj vrećici.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.