DETALJNA PROCEDURA PRIMANJA DRUGE DOZE VAKCINE: Šta vam je sve potrebno i šta treba da znate?
Vakcinacija, Foto: Zorana Jevtić

DrUGA DOZA VAKCINE

DETALJNA PROCEDURA PRIMANJA DRUGE DOZE VAKCINE: Šta vam je sve potrebno i šta treba da znate?

U Srbiji je do sada vakcinisano više od pola miliona ljudi

Objavljeno:

Na Beogradskom sajmu u toku je davanje druge doze vakcine građanima koji su prvu dozu cepiva primili pre tri nedelje, a jutros oko osam sati polako se formirao red ispred Hale 3.

Svi koji su došli jutros po drugu dozu morali su da pokažu SMS poruku koju su dobili od e-uprave, sa zakaznim datumom i terminom cepljenja.

Građani u halu ulaze u manjim grupama, a na ulazu im se, uobičajeno, meri telesna temperatura, uz dezinfekciju ruku.

Nakon toga, popunjavaju saglasnost, ali oni koji su tu saglasnost, prethodno mejlom dobijenu, odštampali, "preskaču" taj korak, što dodatno ubrzava proceduru.

Kao i kada se dođe na primanje prve doze, sa tim dokumentom odlazi se u jedan od brojnih boksova na kratak lekarski pregled.

Zatim sledi registracija u elektronski sistem, nakon koje se dobija potvrda o davanju druge doze, odnosno da su kompletno vakcinisani i na toj potvrdi zabeleženo je kada je primljena prva, a kada druga doza vakcine.

Sledeći korak je odlazak na samu vakcinaciju, koja se obavlja u oko 20 boksova u Hali 3.

Nakon dobijene vakcine, po protokolu građani bi trebalo da u čekaonici provedu najmanje 15 minuta, kako bi se utvrdilo da nema nikakvih neželjenih efekata cepiva.

Da li će svi dobiti drugu dozu?

Da, bez obzira na vakcinu koju ste odabrali, nadležni su odvojili dovoljan deo vakcina za revakcinaciju. Dakle, vaša druga doza neće biti utrošena na nekog drugog.

U Srbiji je do sada vakcinisano više od pola miliona ljudi.

Večeras bi u Srbiju trebalo da stigne i još 500.000 kineske vakcine "Sinofarm", dok je juče u zemlju stiglo 50.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V", a pre dva dana i 8.190 doza vakcine "Fajzer-Biontek"

(Espreso / Tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.