ODLOŽENA STATUSNA KONFERENCIJA PROTIV TAČIJA: Poznat je novi datum
Hašim Tači, Foto: Printscreen: Kurir.rs

vesti

ODLOŽENA STATUSNA KONFERENCIJA PROTIV TAČIJA: Poznat je novi datum

Tužilaštvo je podsetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri meseca za pripremu dokaza za početak suđenja

Objavljeno:

Treća po redu statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na KIM, koja je trebalo da se održi sutra, odložena je za utorak, 16. februar.

U odluci sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova navodi se sa se konferencija odlaže iz organizacionih razloga i uzimajući u obzir dostupnost strana za učešće na konferenciji.

U podnesku povodom predstojeće konferencije, Specijalizovano tužilaštvo je ponovilo da ostaje pri stavu da suđenje Tačiju, Redžepu Seljimiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Krasnićiju treba da počne u septembru ove godine, a da li je odbrana optuženih eventualno menjala svoj stav o tome biće poznato sutra.

Naime, branioci sve četvorice optuženih, insistiraju da suđenje počne godinu i po dana nakon što tužilaštvo obelodani sve svoje dokaze, kako bi odbrana imala dovoljno vremena da prikupi svoje kontra dokaze i spremi se za suđenje.

Tužilaštvo je podsetilo da će sav dokazni materijal objaviti do jula, te bi odbrani bilo sasvim dovoljno tri meseca za pripremu dokaza za početak suđenja.

Inače, optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciji, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Na predstojećoj konferenciji biće reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Pre desetak dana sudija je odbio zahtev njihovih branilaca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu, a na tu odluku branioci su izjavili žalbu tročlanom sudskom veću.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovog bekstva, optstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine.

On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovecnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, muceni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvrpšili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni ucesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemedunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.