POLOVNJACI SVE SKUPLJI: Cene premašile prognoze - evo najtraženijih automobilia
Ako se pogledaju segmenti vozila, poskupljenja su uglavnom zabeležena za male automobile i vozila srednje te više srednje klase gde je porast cene od tri ili četiri posto postao jasan, Foto: EPA

zanimljivo

POLOVNJACI SVE SKUPLJI: Cene premašile prognoze - evo najtraženijih automobilia

Trenutno raste samo e-mobilnost koju finansira država

Objavljeno:

Nemačko tržište automobila u januaru je palo za 30 posto zbog pandemijskih mera i ekonomske neizvesnosti.

Trenutno raste samo e-mobilnost koju finansira država, dok s druge strane polovni automobili postaju znatno skuplji. U proseku, kupci trenutno moraju platiti polovni automobil oko 800 eura više nego u januaru 2020. godine.

Indeks cena polovnih automobila, skraćeno AGPI, zabeležio je rast cena već krajem prošle godine, dok je na početku ove godine i znatno premašeno.

Ako se pogledaju segmenti vozila, poskupljenja su uglavnom zabeležena za male automobile i vozila srednje te više srednje klase gde je porast cene od tri ili četiri posto postao jasan. Mali automobili u proseku koštaju 11.344 evra, vozila srednje klase 21.376 evra, a automobili više srednje klase čak 27.958 evra. Svi ostali segmenti kretali su se u proseku s rastom cena do najviše oko dva posto. Izuzetak su kombiji i minibusi koji su pojeftinili za gotovo jedan postotni bod. Krivulja cena bila je slično konstantna unutar dobnih segmenata.

Ova su vozila zabeležila maksimalan rast cena od oko jedan posto.

Bonus video:

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.