KOJE VAKCINE U SRBIJI SU BEZBEDNE ZA OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE? Ministarstvo zdravlja i Batut dali odgovor
Vakcinacija, ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

VAŽNO

KOJE VAKCINE U SRBIJI SU BEZBEDNE ZA OBOLELE OD MULTIPLE SKLEROZE? Ministarstvo zdravlja i Batut dali odgovor

Za pacijente koje boluju od multipla skleroze primena vakcine protiv kovida 19 pokazala se kao bezbedna, potvrdile su institucije u Srbiji i Velikoj Britaniji

Objavljeno:

Vakcine koje su dostupne u našoj zemlji (Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm) nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa multipla sklerozom, potvrđeno je iz Ministarstva zdravlja i instituta "dr Milan Jovanović Bautut".

Nove vakcine protiv kovida 19 se smatraju bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom, prema nedavno iznetim stavovima eksperata Međunarodne Federacije Multiple Skleroze i Društva Multiple Skleroze Velike Britanije.

Na osnovu dosadašnjih iskustava sa drugim vakcinama, ne očekuje se da će kovid 19 vakcinacija dovesti do relapsa multipla skleroze, biti opasna za osobe sa ovom bolešću, uključujući i one koje se leče imunsupresivnim lekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti. Izuzetak od ovoga bi mogle da budu samo osobe sa MS i istovremeno teškim alergijama.

Shodno tome, nijedna od vakcina koje su dostupne u našoj zemlji (Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm) nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa MS. Sve ove vakcine bezbedne su i za primenu kod osoba koje primaju bilo koju DMT, kažu iz zdarvstvenih institucija.

Bonus video:

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.