NAROD NE TREBA DA BRINE ZA KVALITET MESA KOJE KUPUJE: Direktorka Uprave za veterinu tvrdi da su kontrole STROGE!
Meso u Srbiji, Foto: Filip Plavčić

kvalitet mesa u srbiji

NAROD NE TREBA DA BRINE ZA KVALITET MESA KOJE KUPUJE: Direktorka Uprave za veterinu tvrdi da su kontrole STROGE!

Milakara je istakla da je danas kontrola mesa mnogo stroža nego što je to bio slučaj ranijih godina

Objavljeno:

Kako saznajemo, direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara odbacila je danas kao neistinita pisanja pojedinih medija da se u Srbiji jede nekvalitetno meso.

Ona je istakla da se kontrole mesa vrše redovno i da se svaki nezadovoljavajući proizvod povlači iz prometa.

Na sednici Odbora za poljoprivredu, Milakara je navela da su pojedini mediji u nekoliko navrata pisali da se u Srbiji jede "trulo meso" i "životinjski otpad" i dodala da su ti tekstovi zapravo kopije tekstove od pre nekoliko godina.

Milakara je istakla da je danas kontrola mesa mnogo stroža nego što je to bio slučaj ranijih godina i navela da su još stroži pravilnici o kvalitetu mesa stupili na snagu 1. januara prošle godine.

Kaže i da od 2019. godine država finansira monitoringe, odnosno ispituje se kontrola kod malih proizvođača, mesara, do velikih objekata.

Milakara dodaje da je prošle godine zbog kašnjenja finansijskih sredstava i sprovođenje monitoringa počelo kasnije, krajem godine.

Tim monitoringom je, dodaje, ispitan 4.621 uzorak mesa i proizvoda od mesa, od kojih je 399 bilo neusaglašeno sa pravlnicima, ali nisu, kaže, ugrožavale zdravlje ljudi.

Te nepravilnosti su se, dodaje, odnosile na neispravnost deklaracije ili je mikrobiologija bila problem.

Takođe je sproveden i monitoring hrane za životinje, kaže Milakara, i ispitano je, dodaje, 196 uzoraka, od kojih samo jedan nije bio u redu.

Pored tih monitoringa, sprovodi se i monitoring rezidua, odnosno zabranjenih supstanici u hrani za životinje koje se radi od 2007. godine, istakla je Milakara.

Prošle godine je, kaže, ispitano 13.642 uzorka, a od toga je 87 bilo pozitivno, odnosno pronađeno je nešto kontaminenata u bubregu, jetri ili mokraći životinja pre klanja.

"Što se same bezbednosti hrane tiče, naši građani nemaju razloga da brinu o kvalitetu, jer sve što nije u skladu sa pravilnicima, povlači se iz prometa, to obavestimo na našem internet sajtu. Uprava za veterinu nijednog jedinog momenta ne krije ništa od svoijih građana", rekla je Milakara.

Dodaje da se to ne odnosi na hranu koja se prodaje ilegalno.

Milakara kaže da je i u oktobru 2019. godine inspekcija iz Brisela posetila naše objekte za proizvodnju mesa i mleka i dodala da je Srbija tada prvi put dobila izveštaj sa neznatnim korektivnim merama, koje su se ticale samo obuka.

Kada je reč o uvozu mesa, Milakara kaže da se kontrolni pregled vrši i na granici, a da bi neko uvezao proizvod, mora da ima sertifikat i dozvolu za uvoz.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.