ZAŠTO JE DANICA POPOVIĆ DOBILA JAVNU OPOMENU BEOGRADSKOG UNIVERZITETA? Doslovno je preuzela ČAK 150 STRANA PREVODA!
Plagirala rad, Foto: Printscreen

POTVRĐENO

ZAŠTO JE DANICA POPOVIĆ DOBILA JAVNU OPOMENU BEOGRADSKOG UNIVERZITETA? Doslovno je preuzela ČAK 150 STRANA PREVODA!

Rezultat softverske analize preklapanja prvih 11 poglavlja dva prevoda pokazuje da je različit procenat preklapanja teksta po poglavljima

Objavljeno:

Univerzitet u Beogradu potvrdio je u petak da je profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović plagirala rad pokojnog kolege, profesora Stojana Babića, iz udžbenika "Međunarodna ekonomija" i potpisala ga kao svoj rad.

Stručna komisija Ekonomskog fakulteta u Beogradu potvrdila je još 2020. godine da je prof. Danica Popović u svom prevodu udžbenika iz međunarodne ekonomije doslovno preuzela čak 150 strana, čiji je prevodilac pokojni profesor Ekonomskog fakulteta Stojan Babić i time zloupotrebila njegovo delo.

Stručna komisija formirana je nakon što je Etička komisija Ekonomskog fakulteta u junu 2019. godine, na zahtev studenta Aleksandra Jakšića, pokrenula postupak za utvrđivanje neakademskog ponašanja profesorke Popović. Njoj se na teret stavljalo da je prilikom izdanja novog prevoda udžbenika iz Međunarodne ekonomije, autora Dominika Salvatorea, zloupotrebila raniji prevod svog preminulog kolege.

Rezultat softverske analize preklapanja prvih 11 poglavlja dva prevoda pokazuje da je različit procenat preklapanja teksta po poglavljima. On se kreće od samo tri odsto kod uvodnog poglavlja, do 70 odsto kod 10. poglavlja. Prosečno za svih jedanaest glava knjige to iznosi 43 odsto preklapanja teksta. "Turnitin" (softver za otkrivanje plagijata) pokazao je i broj preklopljenih stranica po poglavljima, koji za svih 11 poglavlja upoređenih prevoda iznosi 150 strana, od ukupno 350, koliki je obim prvih 11 poglavlja.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.