BALŠA BOŽOVIĆ: Potvrđeno da je Martinović plagirao radove!
Martinović i Božović, Foto: Ilustracija, Nemanja Nikolić, Filip Plavčić

sada se zna

BALŠA BOŽOVIĆ: Potvrđeno da je Martinović plagirao radove!

Ovo je ipak jedna mala pobeda koju posvećujem profesorkama iz Ćuprije koje su zbog Martinovića bile skoro tri godine bez posla

Objavljeno: 14:52h

Bivši poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović naveo je danas da su radovi funkcionera SNS Aleksandra Martinovića izbrisani iz elektronskih izdanja Zbornika radova Pravnog fakulteta, jer nisu originalni.

Ovo je izjava Božovića:

"Nakon što je šest plagiranih radova visokog funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića bez objašnjenja i preko noći nestalo iz elektronskih izdanja "Zbornika radova Pravnog fakulteta", od uredništva Zbornika dobio sam odgovor da je to učinjeno zbog toga što nisu ispunjavali kriterijume Zbornika u kojima se govori da radovi moraju biti originalni i ranije neobjavljivani.

Ovim je uredništvo časopisa zapravo priznalo da je Martinović plagirao svoje radove! Ovim je uredništvo negiralo zaključke Etičke komisije Fakulteta koja mi je ranije odgovorila da je sa radovima sve u redu jer ih je Matinović plagirao pre stupanja na snagu etičkog kodeksa! Osim toga, ovo priznanje da su radovi plagirani biće dragoceno u drugostepenom postupku za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji sam pokrenuo pred Univerzitetom i njegovim organima. Ovo je ipak jedna mala pobeda koju posvećujem profesorkama iz Ćuprije koje su zbog Martinovića bile skoro tri godine bez posla.

Iako sam od uredništva pre gotovo mesec dana tražo zvaničnu odluku sa obrazloženjem kojom su Martinovićevi radovi povučei iz časopisa, ono to ni nakon gotovo mesec dana nije učinilo, te ću i tu odluku, kao i izveštaj o Martinovićevom izboru u zvanje docenta, zatražiti i zvaničnim putem, preko Poverenika za dostupnost informacijama od javnog značaja. Ovo je posebno važno da bi javnost saznala da li je Martinović upravo na osnovu ovih, više nepostojećih, plagiranih radova izabran u zvanje docenta i da li je bez njih ispunjavao uslove za izbor, a, ukoliko se pokaže da su upravo ovi radovi bili presudni, Zakon obavezuje na oduzimanje zvanja.

Od razotkrivanja ovog skandala nemam pravo da odustanem zbog studenata Univerziteta u Novom Sadu i drugih Univerziteta u Srbiji, zbog njihovih roditelja, profesora koji su u ovom prestižnom časopisu objavljivali svoje radove, zbog ugleda visokog obrazovanja u Srbiji koje ovim pokušajima zaštite Martinovića doživljava najveći udar u novijoj istoriji, ali i zbog znanja, poštenja, akademske čestitosti i istine."

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.