ŠTA PRVO PRESTAJE: Da li smo blizu popuštanja mera u borbi protiv korone i koje bi prvo mogle biti ublažene?
Kada će doći do popuštanja protivepidemijskih mera?, Foto: EPA/ Zoltan Balogh

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

ŠTA PRVO PRESTAJE: Da li smo blizu popuštanja mera u borbi protiv korone i koje bi prvo mogle biti ublažene?

Mere koje bi prvo mogle biti ublažene tiču se radnog vremena ugostiteljskih i drugih objekata, a na obustavu zabrane okupljanja ćemo još sačekati, a na skidanje maski još više

Objavljeno:

Neizostavno pitanje članovima Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa jeste kada će doći do popuštanja protivepidemijskih mera. Kriterijumi za to postoje, ali kako saznajemo, o eventualnom popuštanju mera, ako epidemijska situacija to dozvoli, može se pričati tek za 10 do 15 dana. Ali, samo polemisati, ne znači da će tad i doći do njihovog popuštanja...

Mere koje bi prvo mogle biti ublažene tiču se radnog vremena ugostiteljskih i drugih objekata, a na obustavu zabrane okupljanja ćemo još sačekati, a na skidanje maski još više.

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba nije još za popuštanje mera. On za Telegraf.rs objašnjava da za to nema uslova jer raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama, i navodi da mere treba da se popuste tek kada budemo imali na devnom nivou trocifren broj zaraženih.

Sada je da podsetimo, taj broj, i dalje četvorocifren.

- Još nije došlo vreme za popuštanje mera. U kovid ambulantama blago raste broj prvih pregleda, a to znači da blago raste i broj onih koji imaju izraženu kliničku sliku. Dakle, ne radi se o asimptomatskim slučajevima - kaže prof. dr Tiodorović i objašnjava da na dnevnom nivou još imamo veliki broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih:

Uslovi za ublažavanje mera

- Taj odnos varira iz dana u dan, ali je od 16 do 25 odsto zaraženih od ukupnog broja testiranih. Nekad se desi da imamo i trećinu.

O popuštanja protivepidemijskih mera moglo bi, prema njegovim rečima, da se razmišlja tek kada budemo imalo pozitivno kretanje, a najpre kada se smanji broj prvih pregleda.

- Trebalo bi da imamo trocifren broj pozitivnih u jednom danu da bismo razmišljali o popuštanju mera - iričit je prof. dr Tiodorović.

Njegov kolega dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba rekao je juče da je bio u pravu kada je ranije govorio da pre polovine februara ne treba očekivati popuštanje mera. U prilog tome kazao je da kriva ne pada, i podsetio da smo prošle nedelje imali jedan dan sa 2.000 novih zaraženih.

Ali, dr Kon je, govoreći o popuštanju mera, kazao i da će kriterijumi za produžetak radnog vremena ugostiteljskih i drugih objekata biti blaži u odnosu na kriterijume u vezi sa okupljanjem.

- Izgleda da sam bio u pravu. Još sam vrlo skeptičan. Ne dešava se spuštanje. Prošle nedelje smo imali 2.000 u jednom danu novih zaraženih. I kada smo imali trocifren broj, bilo nam je mnogo. Kada je produženje radnog vremena u pitanju, taj kriterijum će biti blaži, a kada je reč o javnom okupljanju, taj kriterijum biti stroži - rekao je dr Kon.

On je istakao i da moramo da budemo veoma oprezni, s obzirom na to da nam je prisutan i novi, britanski soj korona virusa.

- Potencijal novog virusa iznenadio je mnoge u Evropi, ne bih voleo da iznenadi i nas, zato i nosim masku. On se mnogo ne razlikuje, posebno se ne razlikuje ni u testiranju, isti test se koristi - kazao je dr Kon.

Smirivanje situacije u martu

Na pitanje kada ćemo konačno moći da odahnemo, odgovor je u nedeljnom intervjuu za Telegraf.rs dao prvi epidemiolog Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović, direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji je, takođe, član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

On je za naš portal rekao da se, bar što se Vojvodine tiče, prema stopi obolevanja nalazimo na silaznom kraku trećeg epidemijskog talasa, ali da je ona i dalje visoka i da moraju da se primenjuju opšte mere prevencije respiratornih infekcija.

On očekuje da se situacija poboljša u narednim nedeljama, dok se nada smirivanju situacije u martu.

- Nadam se smirivanju situacije sredinom marta i povoljnijoj epidemiološkoj situaciji već u martu. Svi koji se vakcinišu u velikoj meri će moći da odahnu, posebno oni koji su najugroženiji, korisnici usluga gerontoloških centara. Pored njih to se odnosi i na one koji su najiscrpljeniji, moje kolege koje rade u kovid odeljenjima, crvenim zonama i drugim kovid timovima, a koji su podneli izuzetan teret za društvo u celini - kazao je prof. dr Petrović.

Prema njegovim rečima, da li će biti sledećeg talasa zavisi samo od nivoa kolektivnog imuniteta u populaciji, kako onog prirodno stečenog prebolevanjem korona virusa i onog veštački stečenog vakcinacijom.

- Ako dostignemo 70 odsto nije za očekivati pojavu novog epidemijskog talasa u opštoj populaciji, već pojavu bolesti u vidu sporadičnih slučajeva ili manjih epidemija, pre svega porodičnih ili u manjim kolektivima. Da bi bolest nestala, potrebno je da imamo 95 odsto imunih i da u populaciji kruži soj protiv kojeg postoji imunitet.

- Eventualne veće mutacije samog virusa i značajna odstupanja od onog koji trenutno kruži u populaciji bi mogla dovesti do novog talasa, ali procene i nalazi svih svetskih istraživanja ukazuju da sve varijante koje se javljaju još uvek nemaju takav status, da vakcine šite i od njih, ali da za neke postoji realna mogućnost da budu praćene višim stopama umiranja ili da se verovatno brže prenose u populaciji - objasnio je prof. dr Petrović.

Vakcinacija u Srbiji je počela 24. decembra 2020. godine. Do sada je vakcinisano primilo više od 473.000 osoba. S tim u vezi, u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da se postepeno popuštanje mera može očekivati tek posle 3 do 6 meseci od početka imunizacije protiv ove pošasti, i to ukoliko u našoj zemlji budu dostupne dovoljne količine vakcina.

Ovo je odgovor na jedno od najčešće postavljanih pitanja u vezi sa imunizacijom protiv kovida 19 u našoj zemlji, a koja je na svom sajtu objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Na konkretno pitanje koliko dugо ćе nаkоn zаpоčinjаnjа imunizаciје biti nеоphоdnа primеnа оpštih mеrа prеvеnciје (nоšеnjе mаskе, fizičkа distаncа, higiјеnа ruku, izbеgаvаnjе оkupljаnjа...), u odgovoru se prvo ističe da vakcinacija neće zaustaviti epidemiju odmah.

Zabrana okupljanja na otvorenom za 3 do 6 meseci

- Vаkcinаciја nеćе zаustаviti еpidеmiјu оdmаh, оdnоsnо, nеćе оdmаh prеstаti pоtrеbа zа primеnоm drugih mеrа zаštitе. Uticај vаkcinаciје nа tоk еpidеmiје zаvisićе оd оbuhvаtа pоpulаciје u riziku. Sа pоvеćаnjеm brоја vаkcinisаnih оsоbа smаnjićе sе i brој оnih kојi prеnоsе infеkciјu (bilо kао оbоlеli ili kао аsimptоmаtski nоsiоci virusа), tе ćе sе sаmim tim smаnjivаti i rizik оd zаrаžаvаnjа - navodi se u odgovoru, a zatim i dodaje:

- Zа оčеkivаti је dа, ukоlikо nаm budu dоstupnе dоvоljnе kоličinе vаkcinе, nаkоn 3 do 6 mеsеci оd pоčеtkа primеnе vаkcinе budе mоgućе pоstеpеnо pоpuštаnjе mеrа kао štо su nоšеnjе mаskе ili zаbrаnа оkupljаnjа nа оtvоrеnоm prоstоru, а kаsniје i drugih mеrа pоput оdržаvаnjа fizičkе distаncе i оgrаničаvаnjа оkupljаnjа u zаtvоrеnоm prоstоru.

Podsećanja radi, ugostiteljski objekti i tržni centri trenutno rade do 20 sati, a na snazi je i zabrana okupljanja više od 5 ljudi.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.