OPASNOST VELIKA NA KOPAONIKU OD POVEĆANJA SNEGA! Službe na terenu zbog rizika po turiste!
Foto: Damir Dervišagić

OPASNOST OD PADAVINA

OPASNOST VELIKA NA KOPAONIKU OD POVEĆANJA SNEGA! Službe na terenu zbog rizika po turiste!

Svakodnevno se proveravaju trase staza i ski puteva, a zatim tabačima uklanjaju oborena ili rizična stabla

Objavljeno:

Naglo povećanje snežnog pokrivača na Kopaoniku, uglavnom vlažnim i teškim snegom, dovelo je do pada velikog broja stabala, zbog čega je povećan bezbednosni rizik po turiste na toj planini, objavljeno je danas na sajtu Infokop.

Kako je navedeno, trenutno glavna preokupacija svih turističkih službi na Kopaoniku je uklanjanje stabala koja predstavljaju opasnost po goste Kopaonika.

Ekipe JP “Skijališta Srbije”, NP Kopaonik i putara, zajedničkim snagama pokušavaju da osiguraju bezbednost svima, čisteći ili uklanjajući rizična stabla koja ugrožavaju turiste, skijaše i ski instalacije.

Svakodnevno se proveravaju trase staza i ski puteva, a zatim tabačima uklanjaju oborena ili rizična stabla.

Do sada je uklonjeno sa trase četvoroseda Pančić šest stabala, sa lokacije Krst pet stabala, četiri sa trase Karaman grebena, četiri sa lokacije Mali karaman, tri sa Malog jezera i jedno sa lokacije Karaman.

Na lokacijama Pančić i Malo jezero došlo je i do naslanjanja jela na samo pogonsko uže.

Bob na šinama nije u funkciji već nekoliko dana, jer je usled pada stabla došlo do oštećenja šina.

Prosečno vreme za uklanjanje stabala je 45 minuta, a bezbednosni rizik ne postoji samo za turiste već i za radnike koji u dubokom snegu vrše uklanjanje rizičnih jela.

Na sajtu Infokop objašnjavaju da je potrebno bezbedno ukloniti stabla, čija visina prelazi i 15 metara, a da ne dođe do oštećenja trase žičare i povrede radnika.

Dodatan rizik, navode, predstavlja i pojava magle, te operateri ne mogu dobro da osmotre trasu žičare i evidentiraju potencijalni bezbednosni problem.

Još teža situacija je tokom rada noćnih staza kada slaba vidljivost dodatno smanjuje bezbednost.

Prethodnih dana, padovi stabala su prouzrokovali materijalnu štetu na više automobila u centru Kopaonika, na jednom kafiću oštećen je krov, a više turista je prijavilo blokiranje magistralnog puta Jošanička banja – Kopaonik, te su putari uklanjali oborena stabla.

Mole se svi turisti, bilo da skijaju, šetaju ili upravljaju svojim vozilom, na dodatni oprez.

Naime, tokom prethodnih dana, visina snežnog pokrivača na Kopaoniku dostigla je 120 centimetara, a prethodna veća vrednost visine snežnog pokrivača u januaru, izmerena je 2012. godine, kada je visina snega iznosila 134 cm.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.