VOZAČI, BOJA DIMA IZ AUSPUHA OTKRIVA KADA JE VREME ZA GENERALKU! Beli, plavi ili crni znače različit kvar
Foto: Profimedia

BOJA DIMA OTKRIVA PROBLEM

VOZAČI, BOJA DIMA IZ AUSPUHA OTKRIVA KADA JE VREME ZA GENERALKU! Beli, plavi ili crni znače različit kvar

Dim se može razlikovati po svom intezitetu, ali i bojama, a svaka od njih ukazuje na drugačiji problem s vašim četvorotočkašem.

Objavljeno:

Kada automobil počne da dimi iz auspuha, to je uglavnom znak da bi pod hitno trebalo posetiti mehaničara.

Dim se može razlikovati po svom intezitetu, ali i bojama, a svaka od njih ukazuje na drugačiji problem s vašim četvorotočkašem.

Boje dima su najčešće bela, plava ili crna, a u današnjem tekstu ćemo objasniti s kojim kvarovima se povezuju.

Beli dim

Najčešće se pojavljuje nakon startovanja hladnog motora. Zagrevanjem mašine stvara se kondenzacija u izduvnom sistemu, pa kako temperatura raste, tako i voda isparava. Beli dim je zapravo para, pa ne morate brinuti.

Ipak, ako takav dim nastavi da izlazi iz vašeg auspuha duže vreme, to može ukazati na curenje rashladne tečnosti u motor, odnosno, da je vreme za zamenu dihtunga glave motora. Uz to, beli dim se može pojavljivati ako motor ima problem s pregrevanjem, ali to se lako uoči na instrument tabli, prenosi Vozim.hr.

Ukoliko dođe do kvara turbo-kompresora velika količina ulja završiće u usisnom sistemu, pa će i to izazvati beli dim.

Crni dim

Najčešće se viđa na starijim modelima s dizel motorom. S obzirom na to da dizelaši po pravilu ispuštaju više gasova, filter se lako zapuši i iz njega počne da izlazi crni dim.

Zato bi svaki automobil, koji je učestalo vožen po gradu ili na kratkim deonicama, trebalo s vremena na vreme “izduvati” na auto-putu. Tako ćete pročistiti čitav sistem i filter vazduha, i izbeći dodatne troškove.

Kod benzinaca, crni dim može imati drugačije značenje, tačnije da vozilo troši previše goriva. U tom slučaju, potrebno je pregledati filter vazduha, pa ako je on u redu, posetiti mehaničara da bi proverio odnos goriva i vazduha koje dobija motor.

Plavi dim

On je najopasniji! Najčešće ukazuje na preveliku potrošnju (sagorevanje) ulja u motoru, pa i izostanak podmazivanja njegovih pokretnih delova.

Zato ako vidite plavi dim, odmah posetite mehaničara.

Još jednom ističemo važnost odlaska u servis, jer već posle stotinjak kilometara s pomenutim problemom možete napraviti opasnu štetu, koja se sanira remontom motora.

Bonus video:

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.