NEKADA JE OVDE BILO PANONSKO MORE: Sa Guduričkog vrha pruža se najlepši pogled na SRPSKI GRAD (FOTO)
Vršačke planine, Foto: printscreen/youtube

VAU

NEKADA JE OVDE BILO PANONSKO MORE: Sa Guduričkog vrha pruža se najlepši pogled na SRPSKI GRAD (FOTO)

Utvrđeno je da su ove planine u periodu postojanja Panonskog mora bile ostrvo, pa se zato, kao i Fruška gora recimo, smatraju ostrvskim planinama

Objavljeno:

U središtu Panonske ravnice ponosno se na jugoistoku Banata uzdižu Vršačke planine. Dužina ovog masiva je oko 20 kilometara, a u najvećem delu je širok 8 kilometara. Od ukupno 170 km², koliko ove planine zauzimaju, na teritoriji Srbije se nalazi 122 km², a preostali deo je na teritoriji obližnje Rumunije.

Vršačke planine
foto: printscreen/youtube

Ne samo da je Gudurički vrh, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 641 metar najviši vrh Vršačkih planina, nego je i najviši na području cele Vojvodine.

Utvrđeno je da su ove planine u periodu postojanja Panonskog mora bile ostrvo, pa se zato, kao i Fruška gora recimo, smatraju ostrvskim planinama.

Najlepši pogled na Vršac

Omiljeno izletište stanovnika Vršca je svakako Vršački breg, sa koga se pruža gotovo nestvaran pogled na grad i njegovu okolinu.

Na njemu se nalazi stara crkvica i ona, koja je novijeg datuma, posvećena Svetom Teodoru, zaštitniku grada Vršca.

U blizini je i Vršačka kula, koja je još jedan od simbola ovog mirnog, lepo uređenog banatskog grada.

Park prirode

Od 1982. godine je veći deo Vršačkih planina proglašen Parkom prirode i stavljen je pod zaštitu. U pitanju je predeo izuzetnih odlika, koji zauzima površinu od 4.408 hektara.

Od ukupno 1.017 biljnih vrsta koje uspevaju u ovom području, njih 7 se smatraju retkim ili ugroženim, te su uvrštene u Crvenu knjigu flore Srbije.

Vršačke planine se mogu pohvaliti i brojnim životinjskim vrstama poput fazana, zečeva, jarebica i divljih golubova.

Na tom području obitavaju i orlovi, zmije belouške i smukovi, kao i sove, sokolovi i lisice, te mnoge druge životinjske vrste. Zastupljene su i retke ptice, dok su rečni tokovi bogati ribom i to mahom kečigom, šaranom i štukom.

Najveća rimokatolička crkva u Srbiji

Ne samo da je Vršac poznat po planinama koje se nalaze u njegovoj blizini, nego i po crkvi Svetog Gerharda od Sagreda, koja se na tlu naše zemlje smatra najvećom rimokatoličkom crkvom.

Rimokatolička crkva, Vršac
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE

U Vršcu se nalazi i pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli, koja je izgrađena krajem 18. veka i u to doba je bila najveća na tom području.

Na padinama Vršačkih planina se nalazi i manastir Mesić, koji potiče iz 17. veka.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.