DVA MILIONA VAKCINA STIŽU IZ RUSIJE U NAREDNA DVA MESECA: Ministar Popović najavio i transfer tehnologije
Nenad Popović, Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

DOBRE VESTI

DVA MILIONA VAKCINA STIŽU IZ RUSIJE U NAREDNA DVA MESECA: Ministar Popović najavio i transfer tehnologije

Istakao je da je obnavljanje domaće farmaceutske industrije u segmetu proizvodnje vakcina istovremeno i obnavljanje suvereniteta Srbije

Objavljeno:

Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović najavio je danas posetu ruske delegacije za 11. februara posle koje će se znati više detalja na koji način će biti moguć transfer tehnologije i proizvodnja ruske vakcine Spunjik u Srbiji.

Govoreći za TV Pink, on je rekao da je transfer tehnologije, što je neophodno za proizvodnju vakcina u Srbiji, šložen proces.

"Stručnjaci iz Rusije će sa našim analizirati sve i izneti jasnu situaciju. Nadamo se da ćemo posle njihove posete 11. februara imati najbolje vesti", rekao je Popović.

Istakao je da je obnavljanje domaće farmaceutske industrije u segmetu proizvodnje vakcina istovremeno i obnavljanje suvereniteta Srbije.

"Juče je iz Rusije stiglo 40.000 doza vakcine Sputnjik a dva miliona stići će tokom februara i marta, to smo potpisali sa Rusima", rekao je Popović.

Dodao je da je Srbija danas jedinstvena zemlja u Evropi jer ima i kinesku i rusku i Fajzer vakcinu, što je ocenio kao neviđen uspeh rukovodstva na čelu s predsednikom Aleksandrmom Vučićem.

"To je jedan ogroman rad cele Vlade Srbije, ali pre svega autoritet Aleksandra Vučića koji je uspostavio odlične odnose sa predsednikom Vladimirom Putinom", rekao je Popović.

Dodao je da je predsednik Rusije Vladimir Putin dao nalog da Srbija treba da otpočne sa proizvodnjom vakcine.

"Bićemo među prvima van Rusije koji će proizvoditi njihovu vakcinu, naravno ako ima tehnički i tehnološki mogućnosti, a mislim da ima", rekao je Popović.

Dodao je da se proizvodnjom u zemlji rešava i nacionalno pitanje za budućnost jer korona neće nestati Popović je rekao da je iz najviših ruskih krugova saznao da je prognoza da je dejstvo vakcine "Sputnjik" do dve godine.

"Mi imamo odličnu poziciju. Srbija treba da sarađuje sa svima. Čudo je da je jedna mala Srbija prva ili druga u Evropi po vakcinisanju. Dostojni smo svoje istorije, ne treba se toga bojati. Treba verovati u sebe. Imamo znanja i kadrova", rekao je rekao je Popović.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.