OBJAVLJENI DETALJI UGOVORA ASTRAZENEKE I EVROPSKE UNIJE: EU će ZABRANITI IZVOZ VAKCINE van granica UNIJE?!
AstraZeneka je na udaru, Foto: Profimedia

BORBA

OBJAVLJENI DETALJI UGOVORA ASTRAZENEKE I EVROPSKE UNIJE: EU će ZABRANITI IZVOZ VAKCINE van granica UNIJE?!

Evropska agencija za lekove odobrila je uslovnu registraciju AstraZenecine vakcine protiv COVID-19 za populaciju stariju od 18 godina

Objavljeno: 08:38h

Farmaceutske kompanije koje proizvode vakcinu protiv COVID-19 u EU moraće da obaveste nacionalna carinska tela o nameri izvoza iz EU, pri čemu će ta tela moći da uskrate dozvolu za izvoz ako kompanija ne poštuje svoje obveze isporuke cepiva državama unutar Evropske unije. Ovo je suština predloga s kojim je juče konačno izašla Evropska komisija.

Amerika ima zabranu izvoza vakcine protiv bolesti COVID-19, Velika Britanija ima, a sada takvo nešto uvodi i EU. Čak i Evropljani koji su se nekada zgražavali nad Trampovom parolom “America First” sada postupaju po načelu “EU First”. Ali u Briselu tvrde da nije reč o nekom vakcinacijskom EU-nacionalizmu, već da Unija jednostavno želi da joj se bez nepotrebnih smanjenja isporuče sve doze koje je ugovorila sa svim proizvođačima, a posebno s AstraZenecom, s kojom se našla u velikom sporu nakon što je ta kompanija najavila smanjenje isporuke prvih doza cepiva za 60 posto. Taj je ugovor s AstraZenecom juče objavljen i izvori koji su u Komisiji najupućeniji u sve stavke ukazali su na delove ugovora iz kojih je jasno da AstraZeneca mora učiniti “najbolje razumne napore” da isporuči Evropskoj uniji doze i sa zaliha dva pogona u Velikoj Britaniji, ne samo iz dva pogona u Belgiji i Nemačkoj. Te stavke pokazuju da glavni direktor AstraZenece izigrava svoju ugovornu obavezu kad tvrdi da ne može isporučivati Evropi doze cepiva proizvedene u pogonima u Velikoj Britaniji. Kontrola izvoza cepiva protiv COVID-19 iz EU mogla bi pogoditi pošiljke koje u Veliku Britaniju i Kanadu stižu iz Fajzerove pogona u Belgiji, gdje se proizvodi BioNTechovo cepivo, koje je prvo dobilo odobrenje. - Izazovi s kojima smo suočeni nisu nam ostavili nijednu drugu mogućnost nego da delujemo. Moramo se pobrinuti da se ispune svi ugovori koje je EU unapred sklopila s proizvođačima vakcina. Dosad nije bilo transparentnosti, a ovim novim mehanizmom će biti - rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik Evropske komisije. Dodao je da se mehanizam kontrole izvoza ne odnosi na izvoz u zemlje zapadnog Balkana i zemlje u razvoju. Belgija je, po nalogu Europske komisije, poslala inspekciju u AstraZenekin pogon u toj zemlji, na koji se AstraZeneka poziva kako bi opravdala najavljeno smanjenje isporuke. Inspektori proveravaju da li je iz tog pogona cepivo išlo prema Velikoj Britaniji. AstraZeneca je, naime, imala obavezu da proizvodi vakcinu i stvara zalihe i pre jučerašnjeg odobrenja EMA-e. Sve države članice EU spremne su, kako se saznaje, da angažuju svoje carinske i inspekcijske službe kako bi koordinisano pojačale pritisak na farmaceutske kompanije od kojih očekuju da isporuče doze cepiva ugovorenim ritmom, bez smanjenja količine za EU, koje nekim čudom ne zahvata druge kupce izvan EU. Evropska agencija za lekove odobrila je uslovnu registraciju AstraZenecine vakcine protiv COVID-19 za populaciju stariju od 18 godina.

- S trećim pozitivnim mišljenjem dodatno smo proširili arsenal cepiva raspoloživih u zemljama EU i EEA kako bismo se bolje borili protiv pandemije i zaštitili naše građane. Kao i u prethodnim slučajevima cepivo je rigorozno ocenjivano kroz četiri klinička ispitivanja u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi gde se pokazalo da je ovo cepivo sigurno i efikasno na populaciji starijoj od 18 godina, rekla je Emer Kuk, direktorka EMA-e. Pri tome su kao glavne studije uzimane one s najvećim brojem ispitanika, u Velikoj Britaniji i Brazilu. Odgovoreno je i na dilemu ima li cepivo dovoljno visoku efikasnost na populaciji starije dobi. Već samim time što registracija vredi za sve starosne grupe iznad 18 godina to je potvrđeno, ali navodi se da je broj testiranih starije dobi u ispitivanjima bio premali da bi se navela konkretna efikasnost, ali se očekuje dovoljan nivo zaštićenosti jer je ona uočena u dovoljnoj meri kod ove populacije u ispitivanjima pa o tome govore i iskustva s drugim cepivima, navodi se u EMA-inom saopštenju.

Više se podataka očekuje od studija koje su još u toku kod kojih je uključen veći broj testiranih starije dobi. Cepivo se daje u dve doze, u razmaku od četiri do 12 nedelja. Najčešće su nuspojave bile blage ili srednjeg intenziteta te su prolazile nekoliko dana nakon cepljenja. Radilo se u prvom redu o bolovima i osetljivosti na mestu vakcinacije, glavobolji, umoru, bolu u mišićima, opštem slabom stanju, trnjenju, groznici, bolu u zglobovima i mučnini. Kao i kod prethodna dva cepiva, i kod AstraZenecinog će se i dalje pratiti efikasnost i sigurnost nakon što se ono počne primenjivati u zemljama članicama EU. Zanimljivo je da je saopštenje došlo nakon što je konferencija za novinare Evropske agencije za lekove juče otkazana s 15 sati na 16.30. Očigledno je veliki pritisak javnosti zbog pitanja efikasnosti i distribucije postigao da se u kasno popodne ovog petka EMA napokon izjasni.

Cepivo se drži na temperaturi običnog frižidera, na 3-8 stepeni Celzijusa, najduže do šest meseci. Istovremeno, objavljeni su i rezultati kliničkog ispitivanja vakcine koju razvija belgijski Jansen kao podružnica Johnson&Johnsona. Ovo cepivo je za sada jedino koje će se primenjivati u jednoj dozi, i na taj je način pokazalo efikasnost od 66 posto. Ali, kaže se i da je efikasno 85 posto u sprečavanju težih oblika bolesti COVID-19. Međutim, treba napomenuti kako se ovo cepivo testira i u varijanti s dve doze, pa je moguće da na taj način dostigne veću efikasnost.

Bonus video:

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.