PUTNIK NIKAKO NE SME DA PUTUJE BEZ 2 STVARI U SITUACIJI PANDEMIJE KORONAVIRUSA: Direktor YUTE kazao KLJUČNU STVAR!
Aleksandar Seničić , direktor YUTE, Foto: Tamara Trajković, Profimedia

PUTOVANJA POD ZNAKOM PITANJA

PUTNIK NIKAKO NE SME DA PUTUJE BEZ 2 STVARI U SITUACIJI PANDEMIJE KORONAVIRUSA: Direktor YUTE kazao KLJUČNU STVAR!

Brojna pitanja čekaju odgovore u vezi sa uslovima putovanja za 2021. godinu

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Pandemija izazvana koronavirusom je većinu turista sprečila prošle godine da odmor potraže na moru, a vlasnike turističkih agencija da ostanu bez određenih prihoda. Ipak, kako je nedavno intenzivnije počela imunizacija stanovništva protiv infekcije Covid-19, već se uveliko razmišlja o tome kako ćemo i pod kojim uslovima putovati u ovoj godini jer postoje brojne nepoznanice, ali i nedoumice kada je reč o odlasku u inostranstvo!

Budući da će mnoge granice biti otvorene za srpske turiste za predstojeću letnju sezonu polemiše se o tome kako će na granicama postojati brzi testovi gde će se turisti testirati pre zvaničnog ulaska u određenu zemlju. Za portal Espreso.co.rs direktor YUTE, Aleksandar Seničić objašnjava kakva će procedura biti za turiste za koje se ustanovi na granici da su pozitivni na koronavirus i o čijem trošku će se plaćati lečenje.

Aleksandar Seničić , direktor YUTE
Aleksandar Seničić , direktor YUTE foto: Beta

U ovakvim slučajevima postoje različiti pristupi pojedinih država, od obaveznog karantina o trošku putnika, ili karantina u objektu u koji se putnik zaputio i koji je unapred plaćen, kao i da taj trošak pada na teret zemlje domaćina ,ukoliko se utvrdi po ulasku na njihovu teritoriju na primer za Kipar. Najvažnije je istaći da svi putnici treba da poseduju polisu putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva troškove lečenja i boravka usled ove bolesti, kao i troškove repatrijacije. Takve polise postoje na našem tržištu i mogu se uplatiti u turističkim agencijama ili osiguravajućim društvima, gde se obavezno treba upoznati sa opštim uslovima tih polisa", kaže direktor YUTE Aleksandar Seničić.

S obzirom na to da je u toku imunizacija stanovništva, Seničić je optimističan kada je reč o turističkoj sezoni za ovu godinu jer je prethodna propala zbog pandemije izazvane koronavirusom. Takođe, veruje da će građani koji se nisu vakcinisali jer ne žele ili ne mogu zbog određenih alergija moći da putuju uz negativan PCR test ili antigenski test.

Test na koronavirus
foto: Ilustracija, EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Verujem iz više razloga da možemo očekivati da se bar deo ove nastupajuće letnje sezone realizuje. Prvi razlog je ekonomski i smatram da će morati da se nađe rešenje da se krene sa oporavkom turističke industrije, prevoznika i ostalih u domenu putovanja jer su posledice pogubne po ekonomije velikog broja zemalja. Sa vakcinama ta naša nada ima realniju sliku i verujem da će vakcine biti prednost za one koji žele da putuju , ali ne i neophodan uslov, već da će se omogućiti i sa drugim vrstama potvrda kao što su negativan PCR test ili antigenski test, dakle, da oni koji žele da putuju , mogu to i da ostvare", objašnjava Seničić.

Ipak, postoje države u regionu u koje srpski turisti mogu da odu bez posebnih ograničenja poput Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore. Isto tako, novina je da su od skoro pojedine zemlje uvele obavezan PCR test kao na primer Turska, Bugarska... Međutim, bez posebnih ograničenja su dostupne i daleke destinacije poput Maldiva, Tanzanije i slično.

Sarti, Letovanje, More
foto: Profimedia

U ovom trenutku u okruženju i Evropi bez nekih posebnih uslova možemo da putujemo u Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Od dalekih destinacija ima ih nekoliko: Palau, Kostarika, Maldivi, Tanzanija i još neke... ali to su destinacije na koje i u normalnim uslovima putuje jako mali broj putnika. Do skoro smo mogli da putujemo u Bugarsku i Rumuniju bez uslova, ali od skoro su i za ove zemlje uvedeni obavezni PCR testovi, kao i za Tursku, Kipar i Egipat", kaže Seničić.

Španija, Putnici, Koronavirus
foto: EPA/Fernando Villar

Na pitanje da li će biti obavezan karantin za putnike koji dolaze iz inostranstva bez obzira na to da li su prethodno vakcinisani ili ne, Seničić navodi da će o tome svakako odlučivati Vlada Republike Srbije, kao i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

Ne, za sada nema takve odluke Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije. Svi koji se vraćaju iz zemalja u koje putuju, a gde je potreban PCR test po povratku moraju imati negativan PCR ili odlaze u karantin koji je obavezan iz kojega mogu uraditi PCR test kojim potvrđuju da su negativni i na taj način prekidaju karantin. Takođe, za sada nemamo takvu informaciju da li će biti obavezan karantin ili ne, za one koji neće biti vakcinisani zbog zdravstvenih problema ili zato što ne žele, ali sam siguran da ćemo sa nastavkom masovne vakcinacije imati jasan stav Kriznog štaba, pa i odluku Vlade Republike Srbije po ovom pitanju", zaključuje Seničić.

Podsetimo, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić demantovala je navode pojedinih medija u Srbiji koji su objavili da je potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije kovid-19, između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva turizma Grčke.

Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na jučerašnjem sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom“, istakla je Matić.

Matić je objasnila da ti uslovi uključuju međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u predstojećem periodu. Takođe, u saopštenju je navedeno da će potpisivanju prethoditi usvajanje teksta memoranduma od strane Vlada Republike Srbije i Grčke.

Da li ćete Vi ove godine ići na odmor u inostranstvo?

Pišite nam u komentarima...

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.