DOBRO JE DA SU NA VREME POČELI RAZGOVORI O USLOVIMA PUTOVANJA! Seničić: Očekujemo druge standarde!
Pasoš, Foto: Printscreen, Profimedia

TURIZAM

DOBRO JE DA SU NA VREME POČELI RAZGOVORI O USLOVIMA PUTOVANJA! Seničić: Očekujemo druge standarde!

Tim dokumentom predvidjeno je i medjusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji

Objavljeno:

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić rekao je danas da je dobro što su na vreme počeli razgovori o uslovima ulaska u zemlje u kojima građani Srbije najčešće letuju. On je za Betu rekao da su usaglašeni stavovi Srbije i Grčke da će za letovanje u toj zemlji biti potrebno da turisti budu vakcinisani, a ako nisu obavezan će biti PCR ili antigenski test. Memorandum o razumevanju u turizmu u uslovima pandemije izmedju Srbije i Grčke pre nekoliko dana ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i grčki ministar turizma Haris Teokaris dogovorili su da takav režim važi od 1. maja do 1.oktobra, a dogovor treba da potvrde vlade dve zemlje nakon čega će taj dokument biti potpisan.

Tim dokumentom predvidjeno je i medjusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji. Seničić je rekao da su za sada granice otvorene za putovanje u Crnu Goru, Bosnu, Albaniju i Severnu Makedoniju, a da će za putovanje u Bugarsku do 1. aprila biti obavezan PCR test. "Pred početak letnje sezone u martu za Bugarsku očekujemo druge standarde", rekao je Seničić.

Dodao je da je za putovanje u Egipat obavezan PCR test, a da predstavnici Španije i Italije ne žele da pričaju o otvaranju granica, pa da nije realno da će ove godine te zemlje biti otvorene za turiste. ; Postoje destinacije za koje ne postoji uslovljavanje za ulazak u zemlju kao što su Maldivi, Sejšelska ostrva, Zanzibar, ali su to, prema njegovim rečima, daleke destinacije i malo putnika tamo odlazi.

Komercijalni direktor turističke agencije "Plana turs" Milan Vasić rekao je da će za oko dve nedelje objaviti cene letovanja u Grčkoj.

"Gradjani Srbije su počeli da se raspituju za uslove putovanja na letovanje u Grčku. Povećano je i interesovanje za daleke destinacije koje ne predvidjaju prepreke za ulazak u zemlju, medju kojima su Maldivi, Dubaji i ostrvo Zanzibar", rekao je Vasić.

Direktor agencije "Sabra travel" Vladimir Vlaho rekao je da se gradjani raspituju za uslove letovanja, ali da ta agencija neće objavljivati cenovnike dok ne budu poznati protokoli i pravila za ulazak u zemlje gde gradjani Srbije najčešće letuju.

"Prodali smo zimovanje u Bugarskoj, a ona od 29. januara uvodi PCR testove čak i za decu. Ne želimo da zavaravamo turiste dok ne budu poznati svi uslovi", rekao je Vlaho.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.