NOVI ŠOKANTAN NAPAD NA SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Proglasili ga KONTROVERZNIM, pominju i KIČ, ali ima i dalje...
Stefan Nemanja ne odgovara na napade..., Foto: Damir Dervišagić

NE PRESTAJE

NOVI ŠOKANTAN NAPAD NA SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Proglasili ga KONTROVERZNIM, pominju i KIČ, ali ima i dalje...

Čekamo sledeći...

Objavljeno:

Ne smiruju se strasti posle otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Posle sramotnog teksta koji su objavili hrvatski mediji, juče i danas je u mnogim svetskim medijima osvanuo i tekst dopisnika agencije Asošiejted Pres, Dušana Stojanovića, koji u veoma negativnom kontekstu predstavlja novu atrakciju Beograda.

Tekst, iako je zanatski perfektno sklopljen u formi "nepristrasnog izveštaja", bez teških reči i kvalifikacija autora, nesumnjivo je naklonjen onoj manjini koja je ovih dana iz svih oružja pucala po spomeniku.

I naslov pokazuje o čemu se ovde radi (brutalna diskvalifikacija zavijena u "civilizovanu" dilemu):

"Kič ili umetnost? Kontroverzni spomenik otvoren u Srbiji"

Prenosimo ceo tekst:

"Kič ili izuzetno umetničko delo? Zavisi koga pitate.

Predsednik Srbije je u sredu uveče prisustvovao otvaranju grandioznog spomenika srednjevekovnom monahu i istorijskom vladaru, koji je bio na meti kritičara koji su ga nazvali "prevelikim" i "kičastim".

Saveznici predsednika Aleksandra Vučića kažu da će bronzana skulptura legendarnog osnivača srpske države, Stefana Nemanje, visoka 23 metra i teška 70 tona, postavljena na pozlaćeni jajasti pijedestal u centru Beograda, biti novi zaštitni znak glavnog grada Srbije.

Protivnici misle da je spomenik megalomanijski i skupi simbol Vučićeve populističke i autokratske vlasti, koji treba da se ukloni.

Vučić je rekao publici od nekoliko hiljada ljudi koji ga podržavaju, koji se nisu socijalno distancirali usred pandemije koronavirusa, da "lepa" statua predstavlja "umetničko delo" koje je simbol srpske državnosti i jedinstva.

Rekao je da svi oni koji "sanjaju da je uklone" neće uspeti, jer ona predstavlja "sidro cele srpske nacije".

Komentatori na društvenim mrežama su nazvali statuu "Saruman na Kinder jajetu", a kritičari su rekli da je skulptura, napravljena i smišljena u Rusiji, nekonzistentna sa tradicionalnim srpskim arhitektonskim stilom, i da umesto toga podseća na mega-spomenike iz ere Sovjetskog saveza.

Nezavisno srpsko udruženje konzervatora saopštilo je da je spomenik "ideološki proizvod despotizma", koji nema veze sa Srbijom i Beogradom 21. veka. Istoričkarka umetnosti Aida Ćorović kaže da to "nije spomenik Stefanu Nemanji, nego Vučićevoj aroganciji".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić odbacio je kritike, rekavši da nekad propali deo grada "postaje jedno od najlepših mesta u glavnom gradu", i novi centar grada.

Spomenik je postavljen na renoviranom trgu ispred stare železničke stanice u Beogradu. Ovo je deo projekta Belgrade Waterfront, koji finansira kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojem se nalaze šoping-molovi nalik na one u Dubaiju i visokospratnice.

Podizanje ovog spomenika kritičari često porede sa mnogo osporavanim "redizajnom" glavnog grada Makedonije, Skiplja, u pretprošloj deceniji, gde su mnogi spomenici i skuplture zaradili ovom gradu naziv "kič prestonica Balkana".

Oba projekta su postala sinonimi za tajno i bahato trošenje novca. Iznos plaćen ruskom vajaru za spomenik je proglašen državnom tajnom, ali nezavisne procene govore o cifri od oko 9 miliona evra."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.