NEVEROVATAN NAPAD HRVATA NA SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Ovo zaista morate da pročitate, koliko MRŽNJE TU IMA!
Spomenik Stefanu Nemanji, Foto: Nemanja Nikolić/Kurir

S "LJUBAVLJU" IZ ZAGREBA

NEVEROVATAN NAPAD HRVATA NA SPOMENIK STEFANU NEMANJI: Ovo zaista morate da pročitate, koliko MRŽNJE TU IMA!

Skandal od teksta

Objavljeno:

Hrvatski mediji imali su potrebu da komentarišu otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, kao i predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića. Oni su predsednikove lične želje povezali sa spomenikom, a nisu zaboravili ni da pomenu čuvenog vajara koji je napravio ovaj ponos Savskog trga.

Naravno, sve ovo su uradili na način koji ostavlja u vazduhu pitanje "zašto". Tekst potpisuje Vlado Vurušić. Sve je smešteno u 11 zaista neverovatnih pasusa.

Prenosimo tekst Jutarnjeg lista, uz naš komentar posle svakog pasusa. Čitate na sopstvenu odgovornost:

Pasus 1

"Dugoočekivani nacionalni i politički spektakl Vučićevog režima, otkrivanja spomenika osnivaču srpske državnosti i srednjovjekovne srpske države Stefanu Nemanji u Beogradu, kod glavne železničke stanice, pretvorio se u svojevrsnu farsu i izazvao nedoumicu u javnosti.

(Vlado Vurušić, zapamtite to ime)

Pasus 2

Naime, taj monumentalni spomenik visok 23,5 metra (i još pet metara ispod zemlje) i težak 80 tona, rad ruskog kipara Aleksandra Rukavišnjikova (procenjen na 12 miliona evra), na kraju ne izgleda onako kako je bio predstavljen na maketi, koja je pobedila na međunarodnom izboru pre pet godina.

(Ovo su reči autora teksta: "Naravno da je u ratu vrtlog mržnje ono što ga pokreće. No, osobno sam tada 91., kao, koliko se sjećam, i mnogi, išao u rat ne protiv Srba kao takvih, nego smo išli zato što su bili ugroženi životi nas i naših bliskih, naša domovina.")

Pasus 3

Dakle, osnivač prve srpske države, u desnoj ruci drži mač, iako je prema projektu trebao da drži krst, što je i logično, s obzirom na to da u levoj ima tekst Hilandarske povelje (Hilandar je jedan od najvažnijih manastira SPC-a i nalazi se na Svetoj gori Atos u Grčkoj). Srpska javnost bila je iznenađena tom nenadanom promenom, pogotovo jer i kipari i umetnici, govore da je položaj tela Stefana Nemanje neprirodan za držanje mača. I sam Rukavišnjikov kazao je kako je bio iznenađen kada su mu iz Beograda tražili da umesto krsta stavi mač, ali on se nije bunio jer ispunjava želje naručitelja.

(Rukavišnjikov, naravno, nikada nije rekao rečenicu koja mu se već nekoliko dana stavlja u usta)

Pasus 4

- Rukovodstvo iz Beograda mi je u jednom trenutku reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba biti mač, a ne krst. Ja sam se iznenadio, ali sam rekao u redu, slušam - kazao je Rukavišnjikov.

(Evo prave izjave Rukavišnjikova:

"Čuo sam da se u poslednje vreme govori o toj temi i da se postavlja pitanje zašto je krst zamenjen mačem, a navodi se i da je zamenjen u poslednjem trenutku. U poslednjem trenutku to ne bi bilo ni realno da se uradi. Naprotiv, zamenjen je na početku, istakao je Rukavišnjikov.")

Spomenik Stefanu Nemanji
Spomenik Stefanu Nemanjifoto: Damir Dervišagić

Pasus 5

Ali, sada je buknuo skandal. Naime, neki nezavisni mediji i oporbeni političari tvrde da je do te nagle i neprirodne promene došlo, navodno, na zahtev stvarnog finansijera spomenika arapskih ulagača Beograda na vodi, kojima se činjenica da oni, kao muslimani, plaćaju spomenik s krstom nije baš svidela. Stoga je poznati beogradski publicista Petar Peca Popović na jednoj beogradskoj televiziji rekao kako je po svemu sudeći "spomenik Stefanu Nemanji vanbračno dete Beograda na vodi, odnosno Dubaija na Savi". Vučić, koji je za spomenik kazao "da nije video ništa lepše", sebe doživljava kao direktnog naslednika Stefana Nemanje, čak je i svom sinu dao ime Vukan kako je bilo ime Stefanova sina, i sebi stvara središnje mesto u srpskom Panteonu.

(Ovo je istina: iz jedne izmišljene izjave Rukavišnjikova krenuo je još niz izmišljotina o arapskom mešanju u izgled spomenika).

(Vurušić tvrdi da "Vučić sebe doživljava kao direktnog naslednika Stefana Nemanje", ko nije pročitao iznad)

Pasus 6

Za beogradski list Danas istoričarka umetnosti Aleksandra Davidov kaže kako je najsimptomatičnije da Stefan, zadržavajući isti položaj tela, umesto predviđenog krsta, drži mač. Uzmite u obzir razliku u težini između ta dva elementa, i uticaj težine mača na položaj tela. Visoko uzdignuti mač bi značio da je figura u zamahu i u snažnom pokretu, što nije slučaj. Na planu simbolike, zamjena krsta s visoko uzdignutim mačem ukazuje na to da je ratnički karakter Stefana Nemanje primaran. Izmenjeni upadljiv detalj - mač umesto krsta- zvuči kao da nam neko kaže: "Laki je malo nervozan, pa zato mlati mačem". Ali taj Laki nema veze s velikim županom Stefanom Nemanjom, tj. Svetim Simeonom Mirotočivim. Više podseća na reči jednog realnog lika: "Niko ne sme da vas bije", od kojih nam se svima ledi krv u žilama - kaže Davidov za Danas.

(Samo se ovo čekalo - aluzija na Slobodana Miloševića, omiljeni sport hrvatskih komentatora u poslednjih par godina)

Pasus 7

Prema ocenama stručnjaka, stavljanje mača umesto krsta Stefanu Nemanji u ruku je ratna poruka koju aktuelna vlast Aleksandra Vučića šalje svima oko sebe, u prvom redu susednim zemljama. Tako i profesor filozofskog fakulteta Nenad Makuljević za taj beogradski list ističe kako je spomenik prepun ikonografskih nedoslednosti i karakteriziraju ga stalne izmene pojedinih detalja i povećanje dimenzija - postavljanje uzdignutog mača umesto krsta značajna je ikonografska transformacija.

("Prema ocenama stručnjaka", omiljena kovanica svih koji su ikada hteli da "promuvaju" neku suludu tezu, tipa "ovo je ratna poruka koja se šalje susednim zemljama (čitaj Hrvatskoj). Nigde se ne navodi, naravno, koji su to stručnjaci koji tvrde da je ovo ratna poruka)

Pasus 8

Podignuti mač označava aktivnu delatnost i to je najčešće trenutak borbe - rata. Na ovom spomeniku podignuti mač je u potpunoj suprotnosti sa simbolikom druge ruke u kojoj se nalazi tekst Hilandarske povelje. Tako da se istovremeno prenosi poruka o borbenom Stefanu Nemanji i smernom vladaru koji je ktitoriše (osnovao) svetogorski manastir. To sve izazva konfuziju kod ljudi. Koliko konfuzije i nedoslednosti krase ovaj spomenik pokazuje i odluka da se on otkrije na dan Sv. Save kao da njegovi naručitelji ne znaju da i Stefan Nemanja ima svoj dan proslavljanja, koji je u februaru.

(Iskreno, ovde je i smisao poruke izgubljena negde u pasusu...)

Pasus 9

Očigledno da je sve oko spomenika potpuno podređeno željama i shvatanjima naručitelja i njihovom ideološkom poimanju prošlosti i sadašnjosti - ističe profesor Makuljević.

(Ovo je jedno mišljenje profesora Makuljevića koje zaista važi, ali verovatno za sve spomenike koji su ikad sagrađeni)

Pasus 10

I pisac Dejan Atanacković kaže: "Jasno je da je naručiteljima te statue od najveće važnosti bila veličina, da sve to bude nadmeno i moćno, a mač sasvim logično, i mnogo bolje od krsta, dovršava tu neizbežnu seksualnu simboliku o kojoj je nedavno govorio istoričar umetnosti Branko Dimitrijević. Iskompleksirani vlastodržac sasvim je eksplicitno postavio na Savski trg svoju falusnu fantaziju, svoje snove o potenciji, pa i odgovor na paničan strah od kastracije ogroman - jer naravno da je strah da će tu fantaziju neko pre ili kasnije 'otfikariti'. Kao što je poznato, taj vlastodrščev autoerotski ekshibicionizam koštao je građane Beograda i Srbije najmanje 10 miliona evra", zaključuje Dejan Atanacković.

(Obratiti pažnju na pasus 2, u kojem spomenik košta 12 miliona evra. Cena se spustila za samo 8 pasusa, baš kao i falus s kojim Atanacković krajnje nesrećno poredi spomenik Stefanu Nemanji)

Pasus 11

Uzbuđenje režimskih medija izazvala je i karikatura u beogradskom NIN-u povodom otvaranja spomenika s naslovom "Napred u srednji vijek!", što smatraju ponižavanjem Srbije."

(No comment)

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.