DR MARJAN IVANUŠA O MUTACIJAMA KORONE I EFIKASNOSTI VAKCINA: Otkrio šta ga najviše brine!
Marjan Ivanuša, Foto: Printscreen RTS

PANDEMIJA

DR MARJAN IVANUŠA O MUTACIJAMA KORONE I EFIKASNOSTI VAKCINA: Otkrio šta ga najviše brine!

Treba da budemo strpljivi jer da bi se zaustavila pandemija ne treba da se vakcinišu samo građani Srbije, već ceo svet

Objavljeno:

Svet se bori protiv pandemije korona virusa već više od godinu dana, vakcinacija je počela u nekim, ali ne u svim zemljama, a uporedo sa tim su se pojavili i novi sojevi korone.

"Treba da budemo strpljivi jer da bi se zaustavila pandemija ne treba da se vakcinišu samo građani Srbije, već ceo svet. Dakle, treba da budemo strpljivi. To što bi mene više brinulo je pojava novih virusa, koji epidemiološku situaciju mogu da pogoršaju, to me više brine", rekao je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marjan Ivanuša gostujući na RTS.

On smatra da su nove mutacije nisu narušile efikasnost vakcina.

"Za sada izgleda da su vakcine još uvek efikasne protiv novih virusa jer su promene relativno male. Briga ostaje, treba da se prati razvoj situacije i da li će ta efikasnost da opstane. Naravno, znamo da što ima više zaraženih, veća je verovatnoća da se virus menja i pojavi neki novi tip. Zaustavljanjem epidemije smanjuje se rizik od pojave novog virusa", poručio je on.

I zamenik direktora KC Niš dr Radmilo Janković komentarisao je efikasnost vakcina protiv novih sojeva.

"Dosta pažnje je zauzela informacija da se britanski tzv. Kent soj pojavio u Srbiji, što je bilo očekivano. Ono što je malopre naznačeno, bitno je da distribucija vakcine bude ravnomerna na globalnom nivou. Nema dovoljno dokaza, ali mi pretpostavljamo da dostupne vakcine deluju i na nove sojeve. To je očekivano, kada vi neprijatelja gađate oružjem, on će da kaže ’pa ja moram da nađem neki drugi način’ i mutacije će biti intenzivnije. Zbog toga je bitno da imunizacija bude što je moguće sveobuhvatnija, da se ne zaborave zemlje trećeg sveta, vidite da u Severnoj Makedoniji i BiH još uvek nema vakcina".

Na pitanje da li je novi soj korona virusa, onaj koji je najpre otkriven u Velikoj Britaniji i smrtonosniji, dr Janković kaže:

"Mutirani soj – brže širenje – više zaraženih. Nema dokaza da je smrtonosniji jer detaljna patogeneza nije još uvek objašnjena, mi ne znamo ni za ovaj trenutni virus šta sve radi svakoj pojedinačnoj ćeliji. Ako već imate dokazano da je on virulentan, da je zarazniji, ukoliko je veći broj zaraženih, veći je i broj hospitalizovanih, a samim tim je i smrtnost veća", poručio je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.