DIREKTOR INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE REKAO VAŽNU STVAR ZA IMUNITET: Odnosi se na one koji su preležali koronu!
Foto: Emilija Jovanović

VAŽNO JE ZNATI

DIREKTOR INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE REKAO VAŽNU STVAR ZA IMUNITET: Odnosi se na one koji su preležali koronu!

Dužina trajanja imuniteta zavisi od dužine preležane bolesti

Objavljeno:

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović kaže da još nema podataka o tome koliko traje imunitet onih koji su dva puta preležali korona virus i dodaje da dužina tajanja imuniteta zavisi od dužine preležane bolesti.

"I dalje nemamo dovoljno podataka, jer je i dalje jako malo pacijenata koji su drugi put oboleli. Ono što smo mi detektovali u Vojvodini je da na 1.000 pacijenata dvoje oboli ponovo... Dužina trajanja imuniteta zavisi od dužine preležane bolesti. Što je bolest bila teža, imunitet traje duže, godinu dana i više", rekao je Petrović za TV Prva.

Kako je dodao, kod onih koji su samo imali pozitivan test, bez simptoma, imunitet traje do 60 dana, dok kod onih koji su imali blaži oblik bolesti, a to je, kako je naveo, 90 odsto registrovanih slučajeva, "kod njih, provereno imunitet traje duže od šest meseci".

"Kada govorimo o vakcinama, to će se tek procenjivati. Za sada je mereno samo kod Fajzerove vakcine i to za prvih šest meseci jer je toliko prošlo od onih prvih koji su je primili i kod njih je imunitet i dalje prisutan", poručio je Petrović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.