GDE ĆEMO MOĆI NA LETOVANJE? Turci traže PCR test, a Grci imaju uslove
Uslovi i dalje u magli, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

USLOVI

GDE ĆEMO MOĆI NA LETOVANJE? Turci traže PCR test, a Grci imaju uslove

Svim našim građanima koji nameravaju da putuju u ovu zemlju, neophodan je negativan nalaz ne stariji od 72 sata

Objavljeno:

Odluka da ćemo moći na letovanje u Grčku i Tursku, ali i na druge omiljene destinacije sa PCR testom ili bez njega ili uz potvrdu o vakcinaciji i dalje je u magli!

Naime, nakon što je obelodanjeno da je na sastanku nadležnih srpskih i grčkih institucija "usaglašeno potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma", koji je predvideo da naši građani mogu da putuju u Grčku od 1. maja do 1. oktobra uz potvrdu o vakcinaciji ili PCR ili antigenski test, ova vest je prvo demantovana iz Atine, a onda je došlo i "razjašnjenje" od našeg ministarstva.

- Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom - istakla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je precizirala da ti uslovi, između ostalog, uključuju međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u narednom periodu. A potpisivanju bi trebalo da prethodi usvajanje teksta memoranduma od vlada Srbije i Grčke.

Još bez dogovora

Grčko ministarstvo turizma navelo je da je "onlajn sastanak koji su imali grčki ministar turizma Haris Teokaris i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić bio informativan te da na njemu nije postignut nikakav dogovor".

I baš u vreme kada su domaće turističke agencije počele da prodaju prve aranžmane za Grčku, mnogi su saznali da odnedavno bez negativnog PCR testa ili obaveznog karantina ne možemo da putujemo ni na drugu veoma popularnu destinaciju među Srbima. Naime, PCR test je obavezan i u Turskoj!

PCR i za Tursku

Svim našim građanima koji nameravaju da putuju u ovu zemlju, neophodan je negativan nalaz ne stariji od 72 sata, a jedini izuzetak su deca mlađa od šest godina. U slučaju da putnik ne poseduje PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ona ne poseduje, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava, a sedmog dana karantina putnici će se testirati i ukoliko rezultat bude negativan, karantin će biti prekinut.

Test na aerodromu?

- Turska je uvela obavezan PCR, međutim, najave od turskih zvaničnika koje mi imamo jeste da se očekuje da se situacija stabilizuje do aprila i da će za turističku sezonu opet verovatno dozvoliti ulazak bez PCR testa, verovatno samo sa nekim uzorkovanim testiranjem na aerodromu. To ide nekako lakše jer je, baš kao i Egipat, u pitanju zemlja koja nije Evropska unija i tu imamo lakšu komunikaciju - objasnio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Aleksandar Seničić
foto: Beta

Podsetimo, minulog leta Turska je bila jedna od omiljenih destinacija srpskih turista pošto nije bio potreban PCR test, a u ovoj zemlji se trenutno nalazi skoro kompletna srpska fudbalska Superliga, jer je dve trećine naših klubova na pripremama upravo u Turskoj.

Crna korona zona

Glavni razlog zašto je doneta ta odluka je epidemiološka situacija, ali ne kod nas, već u Turskoj. Naime, mesecima unazad Turci su mogli da se pohvale mnogo manjim brojem zaraženih korona virusom u odnosu na skoro sve države u Evropi, ali se onda poslednjih nedelja desila neočekivana eksplozija.

Prema poslednjim podacima, Turska je u crnoj korona zoni sa prosekom od 1.114 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana. Samo Portugal i Andora na Starom kontinentu imaju nepovoljnije brojke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.