Šta je SEKSTING i kako dovodi do nasilja među vršnjacima?
Deca često prave lažne profile, skrivajući se iza drugih imena, sa namerom da uznemiravaju svoje drugare, Foto: Profimedia

VAŽNA TEMA

Šta je SEKSTING i kako dovodi do nasilja među vršnjacima?

Slanje eksplicitnih fotografija i video-zapisa putem interneta... Da, deca to često rade, što može dovesti do vrlo ozbiljnih problema i dugotrajnog maltretiranja

Objavljeno: 15:49h

Nasilje na internetu... Aktuelna pojava, ali se o njoj slabo govori. Ipak, mnogo je važno da roditelji, jednako kao i nastavnici, budu upućeni u pojavu nasilja među decom.

Problem sa nasiljem putem interneta jeste što mu se teško ulazi u trag. Ne vidimo ga. Sakriveno je u tim ekranima, a vrlo često ne znamo ni ko to nasilje vrši.

Deca često prave lažne profile, skrivajući se iza drugih imena, sa namerom da uznemiravaju svoje drugare.

Psihičko nasilje je rasprostranjeno društvenim mrežama, a seksualno maltretiranje nimalo ne zaostaje. Vrsta nasilja koja ima seksualnu konotaciju naziva se SEKSTING.

Seksting obuhvata slanje raznih poruka sa seksualnom konotacijom, fotografije eksplicitnog sadržaja i različitih video snimaka putem telefona, računara, tableta. Deca često, sa željom da zadive simpatiju ili joj se približe, šalju različite materijale putem interneta.

Ova vrsta dopisivanja i odnosa ne predstavlja opasnost ukoliko su u pitanju dve odrasle osobe, ali je vrlo opasna kada se dešava među decom.

A dešava se.

Deca često nisu svesna posledica koje proizilaze iz ovakvog odnosa sa drugarima. Tada oni, nesvesni onoga što rade, postaju žrtve one druge strane.

Tinejdžeri često posle raskida mogu biti isfrustrirani i deliti sav taj sadržaj među ostalim drugarima, pa i šire. Tada osoba koja se nalazi na fotografijama, snimcima postaje žrtva vršnjačkog nasilja, ismevanja, neumesnih šala, pa i pretnji. To jedno 'bezazleno zaljubljeno dopisivanje' pretvara se u seksualno nasilje.

Na ovaj način, žrtve često budu ucenjivane tim materijalima, te se primoravaju na različite stvari, ponovno fotografisanje i različite neželjene radnje. Obično to ide sličnim putem: "Ako mi ne pošalješ fotografiju, sve ove prethodne koje imam pokazaću tvojim roditeljima."

Tada dete, u najvećem broju slučajeva devojčica, upada u jedan začarani krug sekstinga, gde je primorana da šalje i pokazuje ono što ne želi, iz straha da ne dođe do dodatnih problema.

Nekada se žrtve ucenjuju tim sadržajem i traži im se novac. Tada to zlostavljanje poprima mnogo ozbiljniji oblik, jer obuhvata i seksualno, i psihičko nasilje, a ujedno i iznuđivanje, oduzimanje tuđih stvari, novca.

Žrtva je svakodnevno u strahu i ne može da izađe iz tog problema.

Iako se čini da roditelj ne može da utiče na ovo, razgovor bi mogao biti rešenje. Važno je da ih, od samog početka, naučite da ne smeju i ne treba da dele fotografije i različite sadržaje koji vrlo lako mogu postati dostupni svima. Pokažite da ste tu ukoliko bilo kakav problem postoji, kako bi vam se dete, ako trpi ovakvu vrstu nasilja, obratilo na vreme i kako biste rešili problem.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yumama.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.