METEROLOG ĐURIĆ IZNEO NAJPRECIZNIJU PROGNOZU: Pogledajte kakvi nas temperaturni šokovi očekuju
Temperaturni šok, Foto: Filip Plavčić

obrt!

METEROLOG ĐURIĆ IZNEO NAJPRECIZNIJU PROGNOZU: Pogledajte kakvi nas temperaturni šokovi očekuju

Kako kaže, vikend protiče u znaku veoma toplog vremena za ovo doba godine

Objavljeno:

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je jače zahlađenje početkom sledeće sedmice, ali ono neće biti kao prethodno, već će se temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

– Nakon osetnijeg otopljenja i temperatura i preko 15°C, očekuje se zahlađenje i povratak temperatura na prosečne vrednosti za ovo doba godine, pa će od ponedeljka vreme biti u skladu sa kalendarom.

Petak je u Srbiji protekao u znaku veoma toplog vremena za ovo doba godine. Maksimalna temperatura bila je od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C, a u Loznici do prolećnih 19°C. Veoma visokim temperaturama za ovo doba godine dopreineo je i fenski efekat južnog i jugozapadnog vetra, naročito u Podrinju, Sremu i u Kolubarskom okrugu. Zlatibor je merio 9°C, Sjenica 8°C, a Kopaonik 0°C. Znatno hladnije u odnosu na ostatak Srbije bilo je u Timočkoj i Negotinskoj Krajinji, pa je nakon jutarnjhge mraza, tokom dana bilo od 5 do 7°C. Sneg se intenzivno topio i na planinama do 1500 metara nadmorske visine – navodi Đurić na Fejsbuku.

Kako kaže, vikend protiče u znaku veoma toplog vremena za ovo doba godine.

– Temperature su u većem delu Srbije kao i juče i kreću se od 11 do 17°C, u Beogradu je 14°C. Zlatibor i Sjenica mere 8°C, a Kopaonik 0°C. I danas je u Negotinskoj Krajini hladnije u odnosu na ostatak Srbije. Inače, u većem delu Srbije je umereno do pretežno oblačno, a na zapadu Srbije pada i kiša. Ovakvo vreme posledica je ciklonske aktivnosti iznad Evrope, a Srbija i naše područje nalaze se u toplom sektoru ciklona, zbog čega preovladavaju snažna južna strujanja, ali i priliv ove veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana. Ovakva situacija očekuje se i u nastavku vikenda, pa će slično vreme biti i u nedelju tokom većeg dela dana.

U narednim satima iznad Đenovskog zaliva očekuje se formiranje sekundarnog ciklona i on će se u naredna 24 sata premeštati preko severa Italije ka Jadranu.

– U noći između nedelje i ponedeljka ovaj ciklon će jačati i premeštaće se sa Jadranskog mora preko Balkanskog poluostrva, a svojim centrom preko našeg područja dalje na severoistok ka oblasti Karpata. Ovaj ciklon doneće oblasti Jadrana i oblasti Dinarida veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom, višim planinama i veoma obilni sneg. Ovaj ciklon Srbiji će u nedelju uveče i u noći između nedelje i ponedeljka usloviti jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, na planinama sa snegom, a umeren do jak vetar južnih pravaca će u nedelju uveče i tokom noći po prodoru hladnog fronta biti u skretanju na jak severozapadni i prolazno će biti i veoma jak, na udare i olujni. Prelazak ciklona i prodor hladnog fronta usloviće da sa severa i severozapada preko Panonske nizije dođe do prodora i osetno hladnije vazdušne mase, tako da se očekuje osetniji pad temperatura i za više od 10 stepeni, a kiša će u nedelju uveče i tokom noći na severu i zapadu Srbije preći u susnežicu i sneg. U ponedeljak ujutro kiša će i u nižim ostalim predelima Srbije preći u susnežicu i sneg, osim na jugu i jugoiostoku Srbije. Tokom dana sledi prestanak padavina i razvedravanje. Temperature će biti od 1°C na severozapadu do 9°C na jugoistoku Srbije – ističe meteorolog i dodaje da se očekuje novo naoblačenje.

– Već u ponedeljak krajem dana i tokom noći sa Mediterana se očekuje novo naoblačenje sa padavinama, pa će u utorak biti oblačno i umereno hladno sa snegom. U većini predela formiraće se snežni pokrivač, a na planinama povećati postojeći. Ipak, maksimalne temperature biće u blagom plusu, tako da će snežni pokrivač i otapati. Iako će nam početak sledeće sedmice doneti jače zahlađenje, ono neće biti u obliku kao prethodno, već će se temperature vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Sredinom sledeće sedmice, odnosno u sredu biće suvo i prohladno, ujutro uz slab mraz.

U četvrtak nakon hladnog jutra sa slabim mrazem, tokom dana naoblačenje, ali i porast temperatura, a do kraja dana i večeri biće i padavina. Sledećeg petka i vikend se pod uticajem novog snažnog ciklona sa Atlantika očekuje dalji porast temperatura i značajnije otopljenje, uz temperature preko 10°C, a u petak će biti i kišovito, sneg samo na najvišim planinama – zaključuje Đurić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.