BRANKICA JANKOVIĆ: Budite podrška, samo ono što su devojke javno pričale treba da bude u javnosti
Brankica Janković, Foto: Emilija Jovanović

NASILJE

BRANKICA JANKOVIĆ: Budite podrška, samo ono što su devojke javno pričale treba da bude u javnosti

Od naših reakcija zavisi hoce li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore, poručila je Janković za RTS.

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je spremnost nekoliko mladih žena da progovore o ličnim tragedijama u vidu silovanja, seksualnog uznemiravanja i drugih nedozvoljenih radnji stavila celo društvo pred veliki ispit zrelosti.

Od naših reakcija zavisi hoce li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore, poručila je Janković za RTS.

Janković je rekla da je naš zadatak da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja neće plašti da ga prijavi.

"Položili smo prvi kolokvijum, ali ispred nas je još puno posla da ostvarimo zadatak da stvorimo takvu atmosferu u kojoj se žrtva bilo kakvog vida nasilja nece plašiti da prijavi upravo zbog toga što zna da je atmosfera u društvu, a pre svega u institucijama, takva da ce im se verovati i da ce naici na ovakvu vrstu i podrške i razumevanja", naglasila je Jankoviceva.

Istakla je da je ovo posebna vrsta nasilja i da od naših reakcija zavisi hoce li se i druge žene obratiti i rešiti da progovore.

"Nema mesta nikakvoj relativizaciji ili trivijalizaciji njihovih licnih tragedija, koje smo imali prilike da vidimo i sada vec prelaska i pada na ovom drugom kolkvijumu gde su vec pocele neke dnevne novine da izveštavaju iznoseci nedopustive detalje iz njihovih iskaza", dodala je poverenica.

Naglasila je da samo ono što su devojke želele da javno pričaju treba da bude u javnosti.

"Sada vec pocinje da se iznosi ono što je pitanje da li su ove devojke htele i da se sada raspravlja o detaljima, kao i karikatura na koju sam juce upozorila koja je u nedeljniku NIN, jer se stavlja u vezu necija licna trauma sa humorom. Nema mesta ni humoru ni sarkazmu, niti ima mesta stavljanju u bilo kakav kontekst politike", rekla je Janković.

Ukazuje da je bitno da svi rade svoj posao, ali da nakon ukazivanja da nešto nije u redu, ne mora iza toga da ide diskreditacija, linč i osuda, jer je mnogo bitnije da ovaj primer posluži kao prekretnica.

"Ovo je prilika za prekretnicu, da li ce biti zato i jesmo na velikom ispitu. Ovo je prilika da promenimo te obrasce ponašanja i ucinimo sve da promenimo one stvari koje ne valjaju u našem vrednosnom sistemu gde se ženama ne veruje, gde u u njihove iskaze sumnja, pogotovu kada je u pitanju autoritet i moc, da izmenimo te patrijarhalne obrasce", istakla je Jankoviceva.

Ukazala je da znamo šta su naši temelji, ali da treba da razbijamo stereotipe i predrasude "da se ne sme" suprotstaviti moci i autoritetu i trpeti, pa cak i seksualno zlostavljanje.

"Možemo da promenimo ako budemo nastavili u ovom pravcu da osvetljavamo ovo kao jedan veliki društveni problem, pricamo na nacin koji prilici ovakvim licnim tragedijama i polako menjamo te obrasce ponašanja i što je najvažnije - svi radimo svoj posao. To je prica o vladavini prava i vracanju poverenja u insititucije i naravno, pre svega, zaštita žrtava", zakljucila je Janković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.