OVE GODINE NIŠTA OD 13 ZVANIČNIH NERADNIH DANA: Biće ih manje, a zna se i zašto
Odmor, ilustracija, Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

OVE GODINE NIŠTA OD 13 ZVANIČNIH NERADNIH DANA: Biće ih manje, a zna se i zašto

I dok zvanično u 2021. godini postoji 13 dana koji se praznuju neradno, odmaraćemo ipak devet, jer su neki od njih za vreme vikenda

Objavljeno:

Dok se polako udaljavamo od prazničnih dana kada su mnogi odmorili, ali i iskoristili dane za zimovanje, pojedini se već raduju narednim slobodnim danima. Pored godišnjeg odmora, za predah od posla uvek dobro dođu i dani kada se obeležavaju praznici.

I dok zvanično u 2021. godini postoji 13 dana koji se praznuju neradno, odmaraćemo ipak devet, jer su neki od njih za vreme vikenda.

Prvi i drugi januar su zvanično neradni dani. Međutim, kao i mnogo praznika ove godine, i jedan od njih je "pao" na vikend, te smo ostali praktično uskraćeni za jedan slobodan dan. Drugi januar je zapravo bio u subotu, te smo ovoga puta neradno praznovali samo u petak, 1. januara.

Naredni slobodan dan, radnici u našoj zemlji, imali su na Božić, 7. januara.

Iako se zvanično 27. januara proslavlja Sveti Sava, kada bi se mogao očekivati sledeći predah, to ipak nije neradan dan, te nas naredni slobodni dani čekaju tek u februaru.

Ipak, tada, 15. i 16. februara, kada se obeležava Dan državnosti, može se čak organizovati i mali odmor, jer su ova dva datuma u ponedaljak i utorak, te se mogu povezati sa prethodnim vikendom. Taj predah mnogima će dobro doći, jer do samog kraja aprila nema neradnih dana.

Na kraju aprila, preciznije 30. aprila je Veliki petak, kada jeste slobodan dan, a praznuju se i naredna tri dana, kada se obeležava Vaskrs, te je tako i ponedeljak nakon tog petka neradan dan. Dok ovo zvuči kao dosta slobodnog vremena, što je praktično četiri dana kada se spoji sa tim vikendom, postoji nešto što će mnoge rastužiti, a to je da je upravo tog vikenda i 1. i 2. maj, kada se obeležava Praznik rada. Ta dva dana takođe su zvanično neradna, ali kako u ovoj godini "padaju" baš u subotu i nedelju, ponovo radnici ostaju bez dva dana predaha.

Kako piše portal Paragraf, prema nezvaničnom mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, usled praznovanja drugog dana Vaskrsa u ponedeljak 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) se prenosi na prvi naredni radni dan, utorak - 4. maj.

Dan pobede se praznuje 9. maja, ali nije slobodan dan, kao i Vidovdan koji se obeležava 28. juna.

Kao i inače, tokom leta nema slobodnih dana, te tada mnogi iskoriste svoje godišnje odmore. Naredni neradni dan tek je u novembru. Naime, 11. novembra, što je ove godine četvrtak, obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu i tada je i poslednji neradni dan u ovoj godini.

Za pripadnike islamske zajednice neradni dani su i 13. maj, prvi dan Ramazanskog bajrama, kao i 21. jul, kada je prvi dan Kurbanskog bajrama. Za pripadnike jevrejske zajednice je neradan i 16. septembar, odnosno prvi dan Jom Kipur.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.