KAKO UGROŽAVATE DRUGE AKO NE PRIMITE VAKCINU? Epidemiolog Dr Vesna Mioljević odgovorila na najčešća pitanja
Vesna Mioljević, Foto: Printscreen/Youtube

EPIDEMIOLOG

KAKO UGROŽAVATE DRUGE AKO NE PRIMITE VAKCINU? Epidemiolog Dr Vesna Mioljević odgovorila na najčešća pitanja

Vakcinacija je u ovom momentu dobrovoljna, ali sam sigurna da će se naši građani u što veće broju vakcinisati i zaštititi sebe i da ćemo razviti kolektivni imunitet

Objavljeno:

Epidemiolog dr Vesna Mioljević bila je gost "Beogradske hronike", gde je odgovarala na najčešća pitanja o vakcini. Na mrežama je pregršt nedoumica i ako se izuzmu teorije zavere o čipovanju, ono što svi koji ne žele da vakcionišu, a mogu, navode kao argument jeste kako svojom odlukom ugrožavaju sve ostale?

- Dve reči su u toj priči važne, reč je o kolektivnom imunitetu. Ako imate grupu od 100 ljudi, a njih 90 i više primi vakcinu, ta grupa ne samo da imunizuje sebe, štiti sebe od infekcije korona virusom, već štiti i one iz svoje grupe od sto ljudi, a koji iz nekog razloga nisu mogli da se vakcinišu. U tu grupu spadaju trudnice, dojilje, pacijenti koji imaju neku, bilo koju aktivnu formu karcinoma, osoba imunosupresivnoj terapiji... Što nas više je u toj grupi vakcinisano, to dajemo manje prostora virusu da dođe u kontakt sa osetljivom osobom, da izazove asimptomastku formu, blagu ili težu kliničku sliku i da taj način ugrozi onu osetljivu grupu pacijenata koji u ovom trenutku ne mogu da se vakcinišu - rekla je dr Mioljević.

Ako se prolongira stanje, da li postoji mogućnost da virus mutira tako da postane rezistentan na postojeće vakcine i vrati nas na stanje koje smo imali u martu i aprilu mesecu?

- Virus je već mutirao, novi soj se nalazi na pragu naše zemlje i nadamo se da će proći što duže vremena pre nego što se pojavi. Karakteristika svakog virusa je da mutira, pa tako i ovog, svake godine virus gripa mutira i pravimo vakcine za tu mutaciju. Za sada nema informacija da ova vakcina nije efikasna i prema tom muturanom soju - rekla je epidemiolog i dodala da se nalazimo i istorisjkom trenutku, masovna imunizacija je počela i jako je bitno da se u što kraćem roku, što veći broj ljudi vakciniše.

Osobe koje ne žele da prime vakcinu, da li su one u opasnosti?

- Svakako jesu. Vakcinacija je u ovom momentu dobrovoljna, ali sam sigurna da će se naši građani u što veće broju vakcinisati i zaštititi sebe i da ćemo razviti kolektivni imunitet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.