OD FEBRUARA U PONUDI I ASTRA ZENEKA: Sve što znamo o OVOJ VAKCINI na jednom mestu!
Vakcinacija, ilustracija, Foto: AP/Toby Talbot

USKORO U SRBIJI

OD FEBRUARA U PONUDI I ASTRA ZENEKA: Sve što znamo o OVOJ VAKCINI na jednom mestu!

Trkulja kaže da će se EMA o zahtevu proizvođača izjašnjavati 29. januara

Objavljeno:

Vakcina protiv korone koju su zajednički napravili "Astra Zeneka" i Univerzitet Oksford, mogla bi da bude dostupna u Srbiji već sledećeg meseca.

Ovu procenu dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova (INOVIA), među čijih 17 članica je i "Astra Zeneka", za "Novosti" iznosi na osnovu poslednjih informacija Evropske agencije za lekove (EMA), kojoj su proizvođači podneli zahtev za izdavanje prioritetne dozvole za upotrebu ove vakcine.

Trkulja kaže da će se EMA o zahtevu proizvođača izjašnjavati 29. januara.

Očekuje se da će vakcina koju je još krajem decembra odobrila Velika Britanija, a za koju je zainteresovana i Srbija, dobiti evropsku dozvolu za primenu.

- Vakcina "Astra Zeneke" i "Oksforda" je po mehanizmu delovanja slična "sputnjiku V" - objašnjava Trkulja. - I ovde je kao nosač korišćen adenovirus na koji je nakalemljen protein specifičan za koronu. Razlika u odnosu na "sputnjik V" je što su Rusi koristili adenovirus koji "napada" ljude, a "Astra Zeneka" adenovirus koji napada majmune.

"Sputnjik V" je takođe pravljen na jednom nosaču za prvu dozu - adenovirusu 25, dok je u dozi za revakcinaciju korišćen adenovirus 5. "Astra Zenekina" i "Oksfordova" vakcina je i za vakcinaciju i za revakcinaciju pravljena sa istim adenovirusom. Ove dve vakcine razlikuju se i po ceni, pa je ruska na svetskom tržištu 10 dolara po dozi, a "AstraZeneka" će svoju vakcinu ponuditi za svega četiri dolara.

Doktor Trkulja kaže da će se tek po dobijanju dozvole znati kojoj populaciji je namenjena "Astra Zenekina" vakcina, ne očekuje da će biti gornje starosne granice, ali je otvoreno da li će se primenjivati na uzrast od 16 ili od 18 godina.

- Vakcina je testirana u velikom broju zemalja na desetinama hiljada ljudi, u Evropi, Južnoj i Severnoj Americi - objašnjava Trkulja. - Ako EMA izda dozvolu, a proizvođač podnese zahtev u našoj zemlji, očekivano je da ovu vakcinu dobijemo već u februaru. Vakcina proizvođača "Džonson i Džonson", za koju je Srbija, takođe, zainteresovana, sada je pri kraju treće faze ispitivanja, i optimista sam da ćemo i ovu vakcinu dobiti u prvom kvartalu godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.