TOLIKO SU NAS TROVALI! Danica Grujčić o NATO BOMBARDOVANJU: ONKOLOŠKI PACIJENTI će nakon korone biti NAJVEĆE ŽRTVE
Dr Danica Grujičić, Foto: Print Screen Youtube

OGROMNE POSLEDICE

TOLIKO SU NAS TROVALI! Danica Grujčić o NATO BOMBARDOVANJU: ONKOLOŠKI PACIJENTI će nakon korone biti NAJVEĆE ŽRTVE

Doktorka je prokomentarisala danas posledice NATO bombardovanja 1999. na zdravlje ljudi u Srbiji.

Objavljeno:

Ona je istakla da su se pregledi onkoloških pacijenata tokom korone proredili, zbog čega će, kaže, kad prođe sve ovo, oni biti najveće žrtve.

"Žao mi je što prekinuto ispitivanje naših vojnika koji su bili pod dejstvom osiromašenog uranijuma. To nije u redu što je urađeno, to bi bio najbolji način dokazati, da ne govorim o hemijskom ratu, milijardama kilograma zemlje izbijenog iz ležišta, odakle klizišta, poplave…", rekla je Grujičić.

Ona je kazala da su nano čestice iz osiromašenog uranijuma iz bombi kojima je Srbija bila zasuta 1999. uzroci pojave autoimunih i malignih oboljenja kojih je jako puno u našoj zemlji.

"Da li taj koji je umro od korone imao neku autoimunu bolest, a imao je 27 godina. Ono što se desilo 1999 je regionalna ekološka katastrofa. Ceo region je ugrožen, dok gospoda iz NATO ćute, a na kraju su napravili kriminalno Kosovo", istakla je Grujičić.

Na Srbiju je tokom NATO agresije izručeno između 10 i 15 tona osiromašenog uranijuma, a najviše na jug Srbije i područje Kosova i Metohije.

Izvedeno je oko 112 udara, od čega je 98 bilo na Kosovu i Metohiji, 12 u južnoj Srbiji, a dva u Crnoj Gori.

Od toga, 60 odsto su bili civilni ciljevi.

Na Kosovu je najviše gađan rejon Podujeva s okolnim selima, okolina Kosovske Mitrovice, deo oko Dečana, Đakovice, Prizrena i drugih mesta.

Vazdušni napadi na SRJ počeli su 24. marta 1999. godine i trajali su 11 nedelja. U njima je, prema različitim procenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

NATO je izvodio napade na SRJ s brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a u nekim operacijama učestvovali su i strateški bombarderi koji su poletali iz baza u zapadnoj Evropi i u SAD.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture...

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.