NAGLI SKOK TEMPERATURE MOŽE BITI KOBAN PO ZDRAVLJE DVE GRUPE LJUDI: RHMZ izdao UPOZORENJE!
Prehlada, Foto: Profimedia

VREME

NAGLI SKOK TEMPERATURE MOŽE BITI KOBAN PO ZDRAVLJE DVE GRUPE LJUDI: RHMZ izdao UPOZORENJE!

Temperature će za samo nekoliko dana iz debelog minusa preći u plus, što će se odraziti na zdravlje osetljivih grupa ljudi.

Objavljeno:

Dok je jutros cela Srbija bila u minusu, prognoze najavljuju da će u četvrtak biti čak 14 stepeni!

Ove velike temperaturne oscilacije predstavljaju šok za organizam i činjenica je da to teško podnose i zdravi ljudi, a kamoli hronični bolesnici. Osim njih, ove vremenske promene svakako će osetiti i meteoropate.

Najteže za dve grupe

- Nagli porast temperature teže podnose starije osobe i hronični bolesnici. Kod njih može doći do pada krvnog pritiska, gušenja, malaksalosti, slabosti. Kada je reč o mlađoj populaciji, uglavnom se javlja pad koncentracije, nesanica, nervoza, ali takođe može da nastupe glavobolja i malaksalost - upozorili su iz službe Hitne pomoći.

Simptomi kod meteoropata su podeljeni u tri grupe: mentalni se ogledaju kroz promene raspoloženja, umor, pospanost, lošu koncentraciju, nesanicu, nervozu, fizički uključuju glavobolje, bolove u zglobovima, mučninu, bolove u mišićima ili u predelu nekih povreda koje su zarasle, dok nagla promena vremena utiče na osobe koje boluju od srčanih oboljenja. Oni mogu osetiti ubrzan rad srca, aritmiju, promene u visini krvnog pritiska usled sužavanja ili širenja krvnih sudova.

Stariji posebno treba da se čuvaju

Simptomi, odnosno tegobe

Nesanica Nervoza Malaksalost Pospanost Glavobolja Promena raspoloženja Bol u zglobovima Bol u mišićima Ubrzan rad srca Promena pritiska

Narandžasti meteoalarm

A da situacija ni pre najavljenog šokantnog otopljenja nije naivna, najbolje svedoči podatak da će danas i sutra u skoro celoj Srbiji na snazi biti narandžasti meteoalarm.

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", stoji u opisu RHMZ.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.