U BEOGRADU SE RODILO NAJSLAĐE STVORENJE NA SVETU: Zove se BINTURONG, a ja sam ga DRŽALA U RUKAMA I MAZILA! (FOTO)
Beba binturonga u našem naručju, Foto: Emilija Jovanović, Profimedia

preslatko

U BEOGRADU SE RODILO NAJSLAĐE STVORENJE NA SVETU: Zove se BINTURONG, a ja sam ga DRŽALA U RUKAMA I MAZILA! (FOTO)

Binturozi se pretežno hrane voćem, ali to ne treba da nas zavara, jer oni narastu do čak 40 kg težine

Objavljeno: 22:02h

Pre nešto više od godinu dana, Beogradski zoo-vrt je dobio potuno novu životinjsku vrstu u svom prostoru. U pitanju je par sisara - binturonga.

Ovo je vrsta poreklom iz jugoistočne i južne Azije, i stanuje u krošnjama drveća, ali zbog svoje sposobnosti da se agresivno brani, biolozi ga često porede sa medvedom, iako je njegova prosečna veličina nešto manja od metra.

Na radost svih, nedavno je zoo-vrt postao bogatiji za njihovo mladunče, koji je inače prva beba binturong rođena u Srbiji ikada.

Kako smo želeli da se uživo susretnemo sa ovim preslatkim mladunčetom, uputili smo se ka Beogradskom zoo-vrtu, gde smo uz pomoć zaposlenih imali prilike da ga dodirnemo, čak i držimo u naručju.

Biolog zoo-vrta je ispričao zanimljivu priču o ovoj vrsti.

- U pitanju je vrlo zanimljiva vrsta sisara, poreklom iz tropskih krajeva južne i jugoistočne Azije najbliža rođaka sisaru CIBETKI, to je ona čuvena životinja što pravi najskuplju kafu na svetu. Binturong je vrlo specifična životinja čiji miris podseća na kokice, u šta ste se i sami uverili - pomalo neverovatno, složićete se. On spada u vrlo zanimljive noćne životinje, koja živi u krošnjama i jako malo se zna o njima. Iz iskustva mogu reći da je jedna vrlo umiljata životinja - rekao je.

Binturong, zološki vrt
foto: Emilija Jovanović

Otkrio nam je i čime se hrane.

- Binturonzi se pretežno hrane voćem, ali to ne treba da nas zavara, jer oni narastu do čak 40 kg težine - objanio nam je.

Ispričao nam je i sve o uslovima u kojima je od početka odgajao ovo mladunče.

- Od malih nogu je sa nama u kućnim uslovima, što na početku nije bilo lako, jer je kao i svaka mala beba iziskivalo puno pažnje, posebne higijenske uslove do vakcinacije. Vrlo je živahan, voli da se pentra po nameštaju. Takođe, ono što je svakako u planu jeste da se polako krene sa procesom odvikavanja, gde će se kasnije sigurno naći i neka ženka za njega - istakao je biolog.

Upitali smo ga kako je vrsta dobila ime, a odgovor nas je prilično iznenadio.

- Pleme po kome je vrsta dobila ime je izumrlo, pa se ne zna šta je izvorno značilo. Ova vrsta je kao neki hibrid između mede i mace, jer su strahovito dobri penjači, a fizički liče na mečiće - odgovorio je.

Binturong, zološki vrt
foto: Emilija Jovanović

Kako su rekli, mladunče binturonga je moralo biti odvojeno od svojih roditelja, jer kako kažu, oni se nisu baš najbolje snašli sa svojom prvom prinovom.

Možemo reći da je susret sa mališanom koji zaista miriše na kokice bio jedno prelepo iskustvo i nadamo se da će ih biti još više. Ako ne sa novim bebama binturonga, onda na proleće sa bebama nekih drugih životinja našeg lepog zoo-vrta.

Kako se vama dopada ovaj slađani mališan?

Pišite nam...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.