KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NAKON PRAZNIKA: Izašli smo iz vanredne situacije (VIDEO)
Obraćanje Kriznog štaba, Foto: Printscreen / Kurir TV

VAŽNO

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NAKON PRAZNIKA: Izašli smo iz vanredne situacije (VIDEO)

Na poslednjoj sednici, Krizni štab je odlučio da produži već postojeće mere, kao i da đaci krenu na nastavu od 18. januara

Objavljeno: 16:14h

Кonferencija za medije Кriznog štaba održana je danas u Palati Srbije danas, 15. januara 2021. godine, u 15.00 časova.

Na poslednjoj sednici, Krizni štab je odlučio da produži već postojeće mere, kao i da đaci krenu na nastavu od 18. januara.

U poslednja 24 sata preminula je 21 osoba. Testirana je 10.961 osoba, od kojih je 1751 pozitivno.

Trenutna situacija

"Ono što se uočava u ovom trenutku je da nije došlo do porasta koji je mogao da se očekuje posle praznika, i to je nešto što ohrabruje. Međutim, broj je i dalje visok, i tu situaciju možemo da ocenimo kao nepovoljnu i nesigurnu", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je naglasio da i dalje ne bi trebalo da se opuštano iako postoji tendencija pada broja zaraženih. Naglasio je važnost vakcinacije koja može doprineti poboljšanju situacije.

O vakcini

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da neke bolnice sada delom počinju da rade i van kovid sistema.

"Što se tiče vakcine, sutra bi trebalo da stigne kontigent kineske vakcine, nakon čega će biti ispitano da li ona ispunjava sve zakonske norme Republike Srbije i ako vakcina bude prešla sve te pragove i bude odobrena, moći ćemo da počnemo sa vakcinacijom građana koji su se izjasnili da žele da se vakcinišu tom vakcinom", rekao je Gojković.

On je istakao da je veliki uspeh Srbije to što su nabavljene tri različite vakcine. Kako je naveo, ovo je tek početak vakcinacije i na dalje se očekuju ozibljni zadaci kako ne bi došlo do propusta.

Zoran Gojković
foto: Printscreen / Kurir TV

Popuštanje mera nije realno

"Popuštanje mera nije realno, posebno kada treba da počne škola, a imamo i novi soj u Evropi", kaže dr Predrag Kon.

On je istakao da nema razloga odlagati početak škole, ali da ne bi trebalo da bude iznaneđenje da se pojavi i grip, što može da izazove teškoće.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.