PRED NAMA SU LEDENI DANI: Srpski meteorolog najavio I DO MINUS 10, spremite se za OŠTRU ZIMU!
Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje, Foto: Filip Plavčić

BRRRR...

PRED NAMA SU LEDENI DANI: Srpski meteorolog najavio I DO MINUS 10, spremite se za OŠTRU ZIMU!

Kako navodi RHMZ, u planinskim predelima se očekuje povećanje visine snežnog pokrivača od 20 do 40 centimetara

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se danas očekuje pojačavanje snežnih padavina koje će trajati sve do jutarnjih sati. Meteorolog Đorđe Đurić kaže da nas tokom večeri i noći očekuju obilnije snežne padavine, a krajem sledeće sedmice i ledeni dani, sa temperaturama do -10 stepeni.

Kako navodi RHMZ, u planinskim predelima se očekuje povećanje visine snežnog pokrivača od 20 do 40 centimetara, naročito na jugozapadu Srbije i u oblasti Homolja, na istoku zemlje.

“U nižim predelima se očekuje manje snega i povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 25 centimtara, ponegde i više, osim u Vojvodini, gde se očekuju slabije padavine, od pet do 10 centimtara na krajnjem jugu Srbije, gde će uz sneg padati i kiša, koja će se lokalno lediti na tlu”, navodi se u prognozi RHMZ.

Slabljenje padavina očekuje se sutra pre podne i sredinom dana. Đurić objašnjava da nakon veoma toplog početka zime, kada su temperature bile i za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine, vreme je konačno u skladu sa kalendarom.

U većem delu Srbije slab do umeren sneg počeo je da pada u subotu uveče i do jutros je palo nekoliko centimetara snežnog pokrivača u nižim predelima Srbije, pri čemu se zableli gradovi, ali i Beograd. Jedino je sever Vojvodine ostao bez snega i snežnog pokrivača. Temperature su danas oko 0° stepeni i sneg se topi, dok je na krajnjem jugu, jugoistoku i istoku Srbije bilo i susnežice, jer je bilo za koji stepen toplije.

On dodaje da se uvog poslepodneva centar ciklona nalazi se iznad južnih predela Italije, tako da sa Mediterana imamo dotok vlage, a istovremeno sa severoistoka struji hladnija vazdušna masa, pa će krajem dana u južnim i centralnim, a u toku večeri i u ostalim predelima Srbije početi da pada jači i obilniji sneg.

“U toku večeri, noći i u ponedeljak ujutro širom Srbije očekuju se obilnije snežne padavine, pri čemu bi palo novih 10 do 20 centimetara snega, lokalno i više, na planinama i do 30 cm. Najobilnije snežne padavine očekuju se na planinama južne, jugozapadne i istočne Srbije gde bi do ponedeljka lokalno palo i do pola metra snega. U toku večeri umeren do jak sneg počeće da pada i u Beogradu i do ponedeljka bi palo 10 do 20 centimtara snega. Najmanje snega očekuje se u Vojvodini, tako da bi palo uglavnom od 5 do 10 cm, a na severu Vojvodine bi najviše ostalo suvo, pa kada bude počeo da pada sneg, on neće biti obilan i formirao bi se tek neznatni snežni pokrivač”, navodi on.

“Ledeni dani”

On navodi i da se sneg u Srbiji povremeno očekuje do četvrtka, ali se ne očekuje značajnije povećanje snežnog pokrivača.

“Krajem sledeće sedmice očekuje se stabilnije i uglavnom suvo vreme, a usled priliva veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka, narednog vikenda očekuju se i ledeni dani. Minimalna jutarnja temperatura biće i ispod -10°C, a maksimalne dnevne neće preći 0°C i ostaće u blagom ”minusu”, kaže Đurić.

Vozači, oprez!

Iz Puteva Srbije vozačima savetuju da poštuju ograničenja brzine, da voze pažljivo, kao i da koriste zimske gume i prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Na putu Boževac – Petrovac na Mlavi, Knežica, naselje Ranovac, od 16.decembra saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, naizmeničnim propuštanjem vozila, zbog urušavanja kosine i dela kolovozne konstrukcije u saobraćajnoj traci u smeru Boževac-Petrovac na Mlavi.

Na putu Mladenovac – Selters Banja, od 6. novembra obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na nadvožnjaku preko pruge a alternativni putni pravac je obilaznica, državni put I B reda broj 25.

Na putu Boljevci – Obrenovac, zbog radova na sanaciji kolovoza do 31.marta na snazi je obustava saobraćaja a alternativni putni pravac iz Obrenovca je auto-put Miloš Veliki, dok iz pravca Boljevca nema alternativnog putnog pravca.

Na mostu kod Titela preko Tise, saobraćaj se reguliše privremenom saobraćajnom signalizacijom i od 30. novembra prošle godine se odvija samo sredinom mosta uz naizmenično propuštanje vozila.

U saopštenju Puteva Srbije se navodi da na naplatnim stanicama na auto-putevima nema zadržavanja vozila a prema najnovijim informacijama Uprave granične policije na graničnim prelazima Gradina, Kelebija i Batrovci teretna vozila se na izlazu zadržavaju oko dva sata, dok na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.