U INAT FAŠISTIMA! Večna vatra PONOVO GORI u Beogradu
Večna vatra, Foto: printscreen

NEKA GORI

U INAT FAŠISTIMA! Večna vatra PONOVO GORI u Beogradu

Od njih je, podseća, na groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno 818 pripadnika Crvene armije i 1.395 Narodno-oslobodilačke vojske.

Objavljeno:

Sedam dana od kako je oskrnavljena, "Večna vatra" na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda ponovo gori.

"Večna vatra" na tom groblju upaljena je u decembru prošle godine kao znak zahvalnosti i večnog sećanja za sve koji su dali svoje živote kako bi Beograd bio slobodan, podsetio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nasveo je da je u borbi za oslobođenje Beograda, između 12. i 20. oktobra 1944. godine, poginulo 2.996 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske i 960 pripadnika Crvene armije.

Od njih je, podseća, na groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno 818 pripadnika Crvene armije i 1.395 Narodno-oslobodilačke vojske.

Naveo je da je to groblje podignuto 1954. godine kao večna zahvalnost onima koji su se žrtvovali da bi Beograd bio slobodan i razvijao se onako kako se razvija danas.

"Skrnavljenje 'Večne vatre' je potpuno nerazuman čin koji ne može da se objasni nikakvim racionalnim razlozima, osim da je to vandalizam i ruganje sa našom istorijom. Siguran sam da će od sada 'Vecna vatra' na ponos svih nas večno goreti i biti dokaz naše večne zahvalnosti onima koji su se žrtvovali da bi Beograd bio slobodan, kao i dokaz večnog prijateljstva Rusije i Srbije", rekao je Vesić.

"Večna vatra" je na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda upaljena 15. decembra u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, tokom njegove posete Beogradu.

Oskrnavljena je u noći između 29. i 30. decembra kada su nepoznati počinioci, koji su u međuvremenu uhapšeni, plamen ugasili i farbom na njemu napisali "Oslobodioci? Ne, nikada" i precrtali srp i čekić.

Reakcijom gradskih službi i JKP "Pogrebne usluge" spomenik je očišćen, zbog oštećenja koja su naneta gasnim instalacijama gorionik odakle je tinjao večni plamen nije osposobljen, ali je tada najavljeno da će biti popravljen do 6. januara.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.