PROMENA SISTEMA REGRUTACIJE! Dobrovoljno služenje vojske i u elitnim jedinicama! Evo ko se sve može prijaviti
Interesovanje mladih je zadovoljavajuće, ali se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uvek trude da se taj broj poveća, Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

vojska

PROMENA SISTEMA REGRUTACIJE! Dobrovoljno služenje vojske i u elitnim jedinicama! Evo ko se sve može prijaviti

Mladići i devojke koji se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka postaće deo Vojske Srbije u kasarnama u Somboru, Valjevu i Leskovcu

Objavljeno:

Prilikom određivanja roda ili službe vodi se računa o iskazanim željama kandidata, školskoj spremi, zanimanju, znanju i veštinama.

Prilikom određivanja roda ili službe vodi se računa o iskazanim željama kandidata, školskoj spremi, zanimanju, znanju i veštinama.

Mladići i devojke koji se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka postaće deo Vojske Srbije u kasarnama u Somboru, Valjevu i Leskovcu, u kojima se izvodi osnovna vojnička obuka. Prolazak kroz kapiju kasarne početak je vojničkog života, koji je za starije generacije muškaraca bio obavezan, a već deset godina sprovodi se isključivo na dobrovoljnoj osnovi.

Doživljaji iz vojske i danas su neizostavna tema pomenutih generacija, a suspenzija obaveze služenja vojnog roka kao da je uticala i na kolektivu svest. I posle desetogodišnje prakse, onima čiji najbliži nemaju iskustvo u uniformi nije baš najjasnije kao danas izgleda služenje dobrovoljnog roka.

U toku je konkurs za zainteresovane koji žele ovo iskustvo. Oni mogu podneti prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka nadležnom centru Ministarstva odbrane pri lokalnoj samoupravi, a prema mestu svog prebivališta.

Trudimo se da vodimo računa o željama regruta, ali to naravno zavisi i od mogućnosti i potencijala samih kandidata, kao i od plana regrutovanja. Svakako da u kom će se rodu, ili službi neko obučavati zavisi i od godišnjeg plana uputa na dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i od toga da li kandidati ispunjavaju uslove u pogledu psihofizičkih sposobnosti, školske spreme, zanimanja, znanja i veština značajnih za Vojsku Srbije. Kada je u pitanju mesto služenja vojnog roka, ono je u direktnoj vezi sa određenom službom – ističu iz Ministarstva odbrane.

Ono što je veoma zanimljivo, a za mnoge kandidate će to biti i primamljivo, jeste da se dobrovoljni vojni rok može služiti i u elitnim specijalnim jedinicama – 63. padobranskoj i 72. brigadi za specijalne operacije. Naravno, ukoliko kandidat ispunjava propisane uslove za jedinice posebne namene i ukoliko je saglasan za služenje vojnog roka u određenim specijalnostima.

Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka može podneti kandidat koji je minimalno završio osnovnu školu, a tek u izuzetnim slučajevima toleriše se nepotpuno osnovno obrazovanje. Kada govorimo o Kursu za rezervne oficire, neophodno je da kandidat ima završenu visoku školu odgovarajuće struke od značaja za Vojsku Srbije odnosno završene osnovne akademske studije ili osnovne strukovne studije, odnosno da je kroz školovanje stekao minimum 180 ESP bodova – objašnjavaju nadležni iz Ministarstva odbrane.

Vojni rok danas počinje kasarnama u tri grada pomenuta na početku teksta, gde se vojnici upoznaju s Pravilom službe Vojske Srbije i obučavaju se u rukovanju oružjem i osnovnim taktičkim radnjama.

Posle toga, vojnicima predstoji individualna specijalistička obuka u garnizonima Požarevac, Kruševac, Kraljevo, Gornji Milanovac, Batajnica, Niš ili Pančevo, koja podrazumeva naprednu individualnu obuku tokom koje se stiču neophodna stručna specijalistička znanja i veštine za konkretnu vojnoevidencionu specijalnost. Posle završene tromesečne individualne obuke, vojnici se upućuju u komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije, na celoj teritoriji Srbije, zbog kolektivne obuke i aktivnog uključivanja u život i rad jedinica vojske do završetka vojnog roka – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Među vojnicima na dobrovoljnom služenju u minuloj godini bilo je 17 odsto devojaka, dok je među slušaocima Kursa za rezervne oficire bilo 29 odsto žena.

Vojnik koji dobrovoljno služi vojni rok ima pravo na 10 dana redovnog odsustva, koje načelno koristi u drugoj polovini služenja vojnog roka. Vikend odsustva koriste se u zavisnosti od obaveza u jedinici, pri čemu se prvo vikend odsustvo odobrava tek posle polaganja vojničke zakletve.

Vojnička plata je, nema sumnje, veća nego ona koju pamte oni koji su služili obavezni vojni rok. Ona se povećava kako odmiče šestomesečni vojni rok, zavisi i od stečenog vojničkog čina, i kreće se od 13.000 do 36.000 dinara.

Tokom vojnog roka stiču se znanja, veštine i sposobnosti koje mogu biti korisne i u kasnijem životu u civilstvu, kao što su rukovanje oružjem ili upravljanje inžinjerijskim mašinama.

Pojedina civilna preduzeća prilikom konkursa i izbora lica za rad, uvažavaju znanja, sposobnosti i veštine stečene u jedinicama Vojske Srbije – ističu u Ministarstvu odbrane.

Da li je Vojska Srbije zadovoljna interesovanjem mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka?

– Interesovanje mladih je zadovoljavajuće, ali se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uvek trude da se taj broj poveća – navode u Ministarstvu odbrane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.