SRPSKI VAMPIR I DALJE SEJE STRAH: Sava je VODENIČARE davio, a onda im PIO KRV, jedna stvar je malo poznata!
Bez belog luka i glogovog koca tuda prolaze, kako kažu meštani, samo najhrabriji, Foto: AP

narodna predanja

SRPSKI VAMPIR I DALJE SEJE STRAH: Sava je VODENIČARE davio, a onda im PIO KRV, jedna stvar je malo poznata!

Priče o čuvenom srpskom vampiru koji je davio vodeničare datiraju od davnina

Objavljeno:

Da li znate ko je bio čuveni vampir Sava, kako je davio ljude i ko su bile njegove žrtve?

Priče o čuvenom srpskom vampiru koji je davio vodeničare datiraju od davnina, ali ih se mnogi i dan danas plaše, a neki strahuju od njegovog povratka.

Veruje se da je Sava “živeo” u vodenici u selu Zarožje na oko 30 kilometara od Bajine Bašte, prema Valjevu kod Debelog brda.

Jeza i strah još uvek žive u ovom planinskom mestu, iako se Sava, kako tvrde meštani, pojavio poslednji put pre pedesetak godina.

Mnogi ni danas ne smeju da prođu pored mesta gde je najpoznatiji srpski vampir ubijao mlinare.

Bez belog luka i glogovog koca tuda prolaze, kako kažu meštani, samo najhrabriji. Noću se čak ni oni ne usuđuju…

Vodenica najpoznatijeg srpskog vampira je na reci Rogačici, a u njenoj blizini nalazi se navodno i Savin grob koji je pre "povampirenja" bio trgovac.

Gotovo svaki meštanin bio je u nekom trenutku života uplašen dok je prolazio mračnim puteljkom pokraj Savine vodenice.

"Ne bih čak ni danju mogao proći sam tu. I moj mlađi sin kad naiđe kolima samo strepi da mu automobil ne stane na tom mestu, inače kaže da bi crkao od straha...”, ispričao nam je meštanin Zarožja koji tvrdi da je Savu lično "preživeo".

Pitali smo ga kako je to Sava ubijao u vodenici i kako je izgledao. "Vodeničare je prvo davio, a onda im pio krv. Bio je baš krupan, vanserijski čovek... U današnje vreme nema takvog kakav je Sava bio".

Priča se da se Sava poslednji put u Zarožju "povampiro" pre više od 50 godina, ali strah u tom mestu i danas živi.

Koliko su strašne priče o Savi Savanoviću i koliko ga se ljudi plaše može da vam potvrdi i sledeća priča koju smo čuli u Zarožju: Dečko iz Valjeva došao je sa drugarima na slavu kod majke. Oko ponoći, nakon što su malo popili, odluče da se upute ka Savinoj vodenici, iako su prethodno bili upozoreni da to ne rade. Zaustavili su automobil i počeli da dozivaju Savu... I tada su sa druge strane brda u ponoć dobili odgovor - “Heeeeeeeeeeej”, neki glas je odzvanjao, a oni pretrnuli od straha, počeli da uskaču u automobil, u trci su neki ostali bez patika, a i u gepek su skakali ubeđeni da im se javio vampir. Međutim, kako se sutradan ispostavilo, njima se nije javio Sava, već jedan meštanin koji je imao nameru da ih prepadne kada je čuo da dozivaju Savu.

Iako je, prema pričama Zarožana, Sava godinama davio vodeničare na bučnoj Rogačici, niko nije znao o kome je reč. Sve dok, kako su nam ispričali meštani, nije naišao Strahinja, momak iz Ovčinje, koji se zaljubio u jednu zarošku čobanicu, ćerku bogataša.

Kada je Strahinja ostao prvi put da prenoći u vodenici uzeo je pušku, jedan poveći panj je prerušio da liči na čoveka i sakrio se u pajante (potkrovlje). Oko ponoći Sava je ušao u vodenicu i počeo da meša brašno i kada je ugledao panj prerušen u čoveka počeo da viče "evo meni dobro večere".

Međutim, kada je krenuo da davi osetio je da to nije čovek, već nešto drugo… Prevareni vampir je tada izgovorio čuvenu rečenicu u kojoj se sam razotkrio ko je: "Ej, Savo Savanoviću, devedeset godina vampiruješ, i ne osta bez večere kao večeras".

Prema priči, meštani se ujutro okupiše oko vodenice da vide da li je Strahinja preživeo i kada su ga ugledali on im je rekao da se vampir zove Sava Savanović. Odmah su krenuli u potragu za njegovim grobom. Kako nam je ispričao Slobodan Jagodić, otišli su kod najstarije babe u selu koja im je rekla da njegov grob potraže u Krivoj jaruzi ispod "račvastog bresta". Tako je i bilo, našli su Savin grob i kada su ga otkopali videli su da na jedno oko gleda. Proboli ga glogovim kocem, ali nisu uspeli kako treba da ga poprskaju svetom vodicom i iz njegovog tela izletela je "leptirica". Od tada Sava ne spava…

U neobičnim pričama o najpoznatijem srpskom vampiru koje se prenose s kolena na koleno inspiraciju za svoju pripovetku pronašao je Milovan Glišić.

Mnogi veruju da je Savin lik izmišljen nakon što je Glišić objavio pripovetku "Posle devedeset godina”, kao i da je priča o njemu zaživela posle prvog srpskog horor filma "Leptirica" (1973) reditelja Đorđa Kadijevića. Međutim, stari Zarožani tvrde da su im o Savi pričali njihovi dedovi, koji su živeli mnogo pre pripovetke, ali i filma.

I, prema njihovim pričama, "leptirica" je i tada postajala. Izletela je iz Savinog tela kada su ga proboli glogovim kocem i morila decu po Zarožju…

U Zarožju još uvek živi strah zbog Savinog "vampirovanja". Ne zna se da li će se opet vratiti u ovo planinsko bajnobaštansko selo, ali meštani su spremni za njegov povratak i stalno su na oprezu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.