MUP SRBIJE IZDAO UPOZORENJE, OVO SE TIČE UPOTREBE PIROTEHNIKE! Svako mora da pročita
Ilustracija/ MUP Srbije, Foto: mod.gov.rs

oglasio se mup

MUP SRBIJE IZDAO UPOZORENJE, OVO SE TIČE UPOTREBE PIROTEHNIKE! Svako mora da pročita

Ističemo da su tokom prošle godine usled nestručnoh rukovanja pirotehnikom, povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi

Objavljeno:

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi.

Ministarstvo upozorava da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela koje mogu dovesti do invaliditeta.

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare. Ističemo da su tokom prošle godine usled nestručnoh rukovanja pirotehnikom, povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Podsećamo da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da tokom novogodišnjih i božićnih praznika vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koje koristimo kao ukras.

Savetujemo građane da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom upotrebe proveravaju da li se uređaj greje i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.