KORONA PODZEMLJE NE PRESTAJE DA ŠOKIRA JAVNOST: Žurke su trn u oku Kriznog štaba, EVO ŠTA SE TAMO DEŠAVA
Foto: Profimedia

šta se dešava?!

KORONA PODZEMLJE NE PRESTAJE DA ŠOKIRA JAVNOST: Žurke su trn u oku Kriznog štaba, EVO ŠTA SE TAMO DEŠAVA

Ograničavanje radnog vremena kafića i zabrana okupljanja "izazvale" mlade da smišljaju načine kako da organizuju tajne žurke

Objavljeno:

I dalje su žurke i okupljanja uz muziku na crnom spisku Kriznog štaba, ali uprkos tome od njih se ne odustaje. I pored Komunalne policije koja privodi vlasnike objekata i piše prekršajne kazne "slavljenicima", organizatori tajnih žurki ne posustaju, a "kafansko podzemlje" sve je aktivnije.

Ograničavanje radnog vremena kafića i zabrana okupljanja nisu samo "izazvali" mlade da smišljaju načine kako da organizuju tajne žurke, već i ozbiljne, gradske ugostitelje, koji uspevaju da pronađu način da noću uslužuju i zarađuju. I takvih je, ne samo na perifieriji prestonice i po manjim gradovima, već i u samom srcu Beograda.

A sve funkcioniše kao u filmovima - vrlo organizovano, precizno vođeno i na kraju maksimalno oprezno. Mora se reći i čast poštenima koji se pridržavaju propisanih mera, ali i da u svakom "žitu ima kukolja".

- Prvo preko pouzdanih ljudi moraš da se raspitaš koje kafane rade noću. Drugi korak je da te preporuče vlasniku ili menadžeru objekta koji mora biti siguran da si osoba od poverenja, koja ne može da mu ugrozi "biznis". Potom dolaziš na spisak pouzdanih zvanica, ali tu nije kraj pravilima. Jedno od osnovnih jeste o zabrani parkiranja ispred kafane. Obavezno je i da kad stigneš pozoveš određeni broj telefona i na kraju da kažeš šifru koja je unapred dogovorena - priča jedna Beograđanka koja je nedavno izašla u manju kafanu u prestonici u kojoj, kako kaže, za svakim stolom sedi petoro, najviše sedmoro ljudi.

Kako dodaje, pravilima ni tu nije kraj. Postoji i spisak onoga čega gosti moraju da se pridržavaju kad kroče u kafanu, poput zabrane korišćenja telefona, kamera i slikanja, a o čemu s vremena na vreme tokom večeri dobijaju i upozorenja.

- Sve češće to ovde zovu konceptom spik izi (Speak Easy). To su koktel barovi koji namerno imitiraju koncept barova u Njujorku za vreme prohibicije. Oni su legalni, samo namerno nemaju obeležje, nalaze se po skrovitim mestima centra Beograda, primaju mali broj ljudi, često u suterenima, zajedničkim dvorištima, kao su zatvoreni, a unutra prst pred okom ne vidiš od dima - priča jedan od dobavljača pićem.

Druga strana priče jesu žurke koje su se iz ugostiteljskih objekata samo izmestile u privatne kuće ili stanove. To je, iako protiv svih mera, apela i preporuka, pružilo priliku vlasnicima turističkog smeštaja, da zarade izdavanjem prostora, najčešće vikendica i kuća na obodu gradova. I ovde takođe postoje striktna pravila, a interesantno je i da je muzika najčešće online.

- Poznanstvo je i ovde ključno i ono je ulaznica za žurku. Parti se organizuje uglavnom kada neki od poznatih dižejeva ima online nastup. I ovakvih priča je najčešće na obodu grada, ima ih po kućama na Kosmaju, ali i po Grockoj i mestima koja nisu mnogo udaljena od prestonice. A gosti su najčešće tinejdžeri koji piju i galame - priča sugrađanka Anica.

Sve je češće i da se za žurke iznajmljuju i podrumi velikih kuća, ali i garaže sa dobrom kvadraturom. I ne moraju tu da budu žurke, već mirnije sedeljke na kojima se okuplja po dvadesetak ljudi.

- Muzike ili nema ili je pristojno glasna, tako da je vrlo teško posumnjati da je iza vrata brojna vesela družina - kaže jedna Danijela.

Danijela priča priču i svojih kumova.

- Godinu dana planiraju punoletstvo ćerke. Dogovorili su početkom godine i dolazak jednog poznatog muzičara. Sada kada je situacija ovakva kakv jeste izmenili su scenario. Mladi, njih tridesetak idu u jednu vikendicu gde će se puštati muzika, a stariji, kumovi i rodbina njih dvadesetak, u veću salu jednog poznatog restorana na periferiji Beograda za koji kažu da će se poštovati distanca - kaže Danijela.

Na internetu se mogu naći oglasi za izdavanje vikendica na dan. Nalaze se uglavnom nadomak grada, a cena zavisi od toga kakva je kuća, ali i da li se iznajmljuje radnim danom ili vikendom. Cene se kreću od 110 evra, pa naviše.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.