DANAS OBELEŽAVAMO SVETOG SPIRIDONA: Jednom naselju u Beogradu je ovaj svetac VEOMA BITAN, A EVO I ZAŠTO!
Sveti Spiridon, Foto: Youtube/printscreen

praznik

DANAS OBELEŽAVAMO SVETOG SPIRIDONA: Jednom naselju u Beogradu je ovaj svetac VEOMA BITAN, A EVO I ZAŠTO!

Sveti Spiridon je na sebe malo trošio, a sve što je imao delio je bednim ljudima.

Objavljeno:

Naselje Mirijevo danas proslavlja svoju zavetnu slavu Svetog Spiridona Čudotvorca.

U vreme kada je Mirijevo bilo selo pored Beograda, pogodila ga je epidemija strašne bolesti koja je prestala posle molitve u crkvi. Žitelji sela su tada odlučili da Svetog Spridona slave kao svoju zavetnu slavu i to se održalo do danas.

Sveti Spiridon je na sebe malo trošio, a sve što je imao delio je bednim ljudima. Božjom silom izveo je velika čuda: spustio je dažd u sušno vreme, zaustavio tok reke, vaskrsao nekoliko mrtvaca, iscelio cara Konstantina od teške bolesti, video i čuo božje anđele, predviđao buduće događaje i tajne ljudskog srca.

Rođen je na Kipru 270. godine. Živeo je u vreme cara Konstantina Velikog. Otac i majka su mu bili seljaci, jednostavni i prostodušni, pa su mu i samom jednostavnost i prostodušnost ostale vrline do kraja života, iako se u međuvremenu uzvisio do episkopa u mestu Trimitusu.

Oženio se u mladosti, i imao ćerku Irenu (Irinu), kad mu je žena umrla, on se predao službi Bogu kao i njegova ćerka. Učestvovao je na Prvom saboru u Nikeji, i tu se istakao jasnim i jednostavnim ispovedanjem vere, kao i čudesnim moćima kojima je povratio mnoge jeretike u hrišćanstvo. Umro je 348. godine, a njegove mošti se čuvaju na Krfu.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.