STIŽE MODERNA TERAPIJA KOJA SPUŠTA ŠEĆER, ČUVA SRCE I TOPI VIŠAK KILOGRAMA: Primenjuje se samo jednom nedeljno
Ilustracija, Foto: Profimedia

SJAJNO!

STIŽE MODERNA TERAPIJA KOJA SPUŠTA ŠEĆER, ČUVA SRCE I TOPI VIŠAK KILOGRAMA: Primenjuje se samo jednom nedeljno

Za portal ESPRESO govori dr Marija Glavinić Mijić, specijalista opšte medicine iz Savetovališta za dijabetes.

Objavljeno: 09:17h

Dijabetes je ogroman zdravstveni problem, ne samo u Srbiji već u celom svetu. Svaka deseta osoba na planeti boluje od dijabetesa, a trend rasta je na nivou epidemije. Lečenje jednog dijabetičara je vrlo složeno i zahteva uključivanje stručnjaka iz različitih oblasti. O tome koliko loše regulisan dijabetes može da ošteti i srce, na koji način udružen sa virusom Covid 19 može biti fatalan i zbog čega su moderne terapije neophodne obolelima u našoj zemlji, za portal ESPRESO govori dr Marija Glavinić Mijić, specijalista opšte medicine iz Savetovališta za dijabetes.

Fotografija doktorke : dr Marija Glavinić Mijić, specijalista opšte medicine iz Savetovališta za dijabetes.
Fotografija doktorke : dr Marija Glavinić Mijić, specijalista opšte medicine iz Savetovališta za dijabetes.foto: Espreso.co.rs

U ovoj godini dijabetičari su dobili još jednog, potencijalno vrlo opasnog protivnika. Reč je o virusu koji popularno zovemo korona, a koji kod dijabetičara nosi rizik od vrlo ozbiljnih formi bolesti, i, na žalost, povećan rizik od smrtnog ishoda. Pored obolelih od dijabetesa, u povećanom riziku od težih formi bolesti su i osobe sa povišenim krvnim pritiskom i gojazne osobe. Jedan dijabetičar koji boluje od tipa 2 dijabetesa najčešće se leči od sve tri bolesti. S druge strane, Covid 19, isto kao grip, može da pogorša metaboličku kontrolu pa dijabetičari mogu da iskuse vrlo visoke skokove glikemije koji takođe zahtevaju bolničko lečenje.

Kako onda dijabetičar da se ponaša u toku pandemije?

Potrebno je da drži šećer i krvni pritisak pod kontrolom, da se trudi da održi fizičku aktivnost makar u smislu šetnje, uz korišćenje zaštitnih maski i držanje distance, da održi dnevni ritam spavanja i da uzima obroke u količinama koje su manje od onih koje uzima kada je potpuno aktivan.

Edukacija dijabetičara od izuzetnog je značaja, ali nije dovoljna sama po sebi da zaštiti jednog takvog bolesnika. Potrebno je imati i dobru, savremenu terapiju. U poslednjoj dekadi došlo je do značajnih otkrića i promena u terapiji dijabetesa tipa 2. Jedna od novih grupa lekova su GLP 1 RA. Ovi lekovi ne samo da drže nivo šećera pod kontrolom, već pomažu u gubitku suvišnih kilograma. Nekoliko kliničkih studija kardiovaskularnih ishoda potvrdilo je povoljan učinak lekova iz ove grupe na kardiovaskularni sistem dijabetičara. Svoj efekat ostvaruju bez povećanog rizika od padova šećera, koje svaki dijabetičar poprilično traumatično doživljava, a koji nisu baš ni bezazleni. Neki iz ove grupe lekova uzimaju se samo jednom nedeljno, što je izuzetno komforno. Nisu zamena za insulin, ali odlažu njegovu primenu, a po efikasnosti u snižavanju šećera su odmah do njega. Preporuke Američke dijabetološke asocijacije već nekoliko godina unazad, u intenziviranju terapije kod izrazito loše regulisanih pacijenata, daju prednost GLP 1 RA u odnosu na insulin.

Posmatrajući terapiju dijabetesa sa aspekta lekara koji radi u Domu zdravlja, a čiji se kontakt sa pacijentima u vreme pandemije u dobroj meri zasniva na telefonskim konsultacijama, naglasila bih i bezbednost GLP 1 RA, jer pripada grupi lekova koji ne nose rizik od hipoglikemija. U trenucima poput ovih, kada je većina specijalista sa sekundarnog i tercijarnog, ali i primarnog nivoa angažovana u kovid sistemu, ulogu lekara na primarnom nivou koji nisu u tom sistemu, vidim upravo u angažovanju da se hronični pacijenti održe u stabilnom regulisanom stanju dok sistem ponovo ne postane otvoren za redovno funkcionisanje. Kada je pacijent “daleko od očiju”, a pritom ima i komplikacije dijabetesa, mnogo ste spokojniji kada znate da koristi lek koji ne samo da dobro čini njegovm srcu i krvnim sudovima, već neće dovesti do padova šećera koji mogu biti dramatični u uslovima kada možda ne mogu dobiti adekvatnu pomoć na vreme. Ako pritom pacijent gubi na težini, ili je bar ne uvećava, uprkos tome što je ograničio kretanje, označila bih GLP 1 RA vrlo zahvalnom terapijom za propisivanje. Činjenica je da će pandemija proći a nagomilani kilogrami i komplikacije nelečenih bolesti, usled nepropusnosti zdravstvenog sistema, tek će onda izaći na videlo.

U zaključku bih rekla da je novo doba u terapiji dijabetesa tipa 2 došlo, i da lekovi poput GLP 1 RA daju osobama obolelim od ove bolesti vrlo dobre šanse da žive kvalitetan život bez komplikacija. Postoje najave našeg Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da će ova terapija, inače već uveliko dostupna pacijentima u okruženju, biti ukoro dostupna i u Srbiji. Kada se ove najave realizuju, biće to izuzetno značajan korak ka unapređenju zdravstvenog stanja osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Dr Marija Glavinić Mijić, lekar iz Savetovališta za dijabetes

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.