U TOKU DANA ĆE SE ZNATI KO ĆE U SRBIJI PRVI PRIMITI VAKCINU: Đerlek izašao sa detaljima
Foto: Printcsreen

OGLASIO SE

U TOKU DANA ĆE SE ZNATI KO ĆE U SRBIJI PRVI PRIMITI VAKCINU: Đerlek izašao sa detaljima

Đerlek je istakao da je danas u potpunosti poštvan protokol "hladnog lanca"

Objavljeno:

Ovo je veliki dan za Srbiju u borbi protiv kovida 19, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i istakao da se prve vakcinacije, Fajzerovom vakcinom, koja je jutros stigla u Srbiju, očekuju već naredne nedelje, odmah po dobijaju dozvole Agencije za lekove (ALIMS).

- U toku je sednica Koordinacionog tima za imunizaciju, i u toku dana znaćemo tačno ko će prvi primiti vakcine, budući da je sada stiglo 4.875 doza. Važno je da je vakcina stigla u Srbiju i da će u toku sledeće nedelje početi imunizacija, što je veliki uspeh - rekao je Đerlek.

On je podsetio da je ALIMS dao dozvolu za uvoz oko 24.000 vakcina, te da se u januaru očekuje još oko 21.000 Fajzerovih vakcina, dodajuću da se intenzivno razgovara i o ruskoj Spunik V i o kineskoj vakcini, o čemu će, kaže, javnost biti blagovremeno detaljno obaveštena.

Đerlek je istakao da je danas u potpunosti poštvan protokol "hladnog lanca", te da je vakcina odmah smeštena u hladnjaču na minus 80 stepeni.

- Ispunjeno je sve što traži procedura - rekao je Đerlek.

On je naveo da država ulaže sve napore da ispuni ono što obeća, podsetivši da je i predsednik Aleksandar Vučić rekao da će prve količine cepiva stići do kraja godine, odnosno već ove nedelje.

Danas se održava prvi sastanak Koordinacionog tima za imunizaciju, a u planu je priprema operativnog plana za imunziaciju u 2021. godini, koji će se, kaže, menjati u skladu sa prilivom vakcina i ciljnim grupama.

- Ponovo smo dokazali da jedna "mala" Srbija može da bude među retkim zemljama koje su u kratkom roku među prvima dobila vakcinu protiv kovida 19. Pokazali smo koliko je na evropskom i svetskom nivou popravljen status Srbije i da su nas prijatelji ispoštovali, što znači da postoji verovatnoća da ćemo u narendom periodu dobiti onoliko vakcina koliko je potrebno da dođemo do kolektivnog imuniteta, konacno završimo sa kovidom i da normalno živimo - rekao je Đerlek.

Prva količina cepiva, koje je jutros stiglo u Srbiju, oko podne je dopremljena u Institut "Torlak", gde ih je preuzela komisija koja je nadležna za prijem vakcine.

(Espreso.co.rs/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.