KON OTKRIO: Ovo je jedini razlog zbog kog se popustilo sa merama, IAKO TO NIJE BAŠ PAMETNO
Krizni štab, Foto: Printscreen/Tanjug/Sava Radovanović

neverovatno

KON OTKRIO: Ovo je jedini razlog zbog kog se popustilo sa merama, IAKO TO NIJE BAŠ PAMETNO

Ipak, rekao je da se on osetio bolje što je došlo do popuštanja.

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je sinoć gostujući na B92 da je medicinski deo ovog tela bio aposlutno protiv relaksacije mera, da su ostali uzdržani, ali da razumeju ekonomski diktat.

- Medicinski deo Kriznog štaba nije podržavao bilo kakvo popuštanje mera, ali smo čuli i potpuno smo svesni te ekonomske situacije. U toj situaciji produženo je radno vreme, pa umesto do 17 časova, to je sada do 20 časova uključujući i kafiće, restorane, lokale, što povećava rizik. Međutim, ponašanje naših građana za Svetog Nikolu, jako ohrabruje. Očekujemo da će se poštovati mere i u ovoj situaciji.

- Važno je da se čujemo uzajamno. Jako je važno razumeti ekonomski pritisak. Ja sam svojevremeno to zvao ekonomski diktat. Medicinski deo Kriznig štaba svakako ne može da podrži relaksaciju, ali razume situaciju, tako da smo mi ostali uzdržani. Nije stao na stranu da su te mere apsolutno neophodne jer rizik se ipak povećava - kaže dr Kon.

Ipak, rekao je da se on osetio bolje što je došlo do popuštanja.

- Osećam se i raspoloženije zbog toga - kazao je on.

Komentarišući to što su mnogi za Novu godinu iznajmili kuće, kao i da li su pričali na štabu o dočeku, ponovio je da svima treba da bude jasno da se ona neće dočekivati kao ranijih godina.

- Nije realno razmišljati da može da bude dočeka kao ranijih godina. Mislim da je svima to jasno. Postoje oni koji pokušavaju da se izmigolje. U svakom slučaju, ne bih ja o tome. Situacija se definitivno menja. Odluke se donose kao što će se donositi. Mi ne možemo drugačije. Svaka odluka je veoma teška. Ni ovo što smo doneli nije bilo lako.

U bolnicama vanredna situacija

Dr Kon je kazao da je manje registrovanih novih slučajeva zaraze u zemlji, da je manje prijema, ali da je sve više onih koji se duže nalaze u bolnicama.

- Mi još uvek imamo popunjenost bolnica veoma visok, više od 9.000. Smanjuje se broj prijema, međutim, sve više imamo onih koji se duže leče. Trenutno imamo oko 319 na respiratoru, ali ima oko 1.000 onih koji su na intenzivnoj nezi na oksigenoj terapiji. Situacija je krajnje ozbiljna što se toga tiče. Nešto popušta broj što se tiče broja novozareženih. U Beogradu je maksimum bio 2. decembra, kada je bilo 2.208 novih zaraženih, a sada imamo 900. Ali, sačekaćemo utorak. Što se tiče broja onih koji su i dalje u bolnici, to ne može drugačije da se tretira nego kao vanredna situacija. U Beogradu nema gde da se leče. Da nije bilo bolnice u Batajnici bili bi u katastrofalnoj situaciji - kazao je dr Kon.

Dodao je da je novi soj korona virusa soj sa malom promenom, i objasnio je da virus mutira da bi opstao.

- Mala je verovatnoća je da je to velika promena, da je to neka druga bolest. To je ista bolest, a virus to radi samo da bi opstao - istakao je dr Kon.

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.