VIRUS JE MUTIRAO, TREĆI TALAS JE NAJTEŽI: Ozbiljno upozorenje direktorke kovid bolnice u Batajnici
Tatjana Adžić Vukičević, Foto: Kurir/Marina Lopičić

JASON

VIRUS JE MUTIRAO, TREĆI TALAS JE NAJTEŽI: Ozbiljno upozorenje direktorke kovid bolnice u Batajnici

Ukazala je i da se trenutno na bolničkom lečenju nalaze 533 bolesnika i istakla da drugi deo zgrade još nije u funkciji, a da je ukupni kapacitet bolnice 930 mesta

Objavljeno: 10:50h

Rukovodilac nove kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević smatra da je korona virus mutirao i ocenjuje da je, po dinamici i težini kliničke slike, ovaj treći talas najteži, pre svega zbog velike transmisije virusa.

"Kao kliničar sa višedecenijskim iskustvom, mislim da je virus mutirao, pre svega zbog većeg stepena prenosivosti s čoveka na čoveka i zbog težih oblika kliničkih slika u odnosu na prvi talas bolesti", rekla je Adžić Vukičević za današnji Blic.

Ona je istakla da se ne bavi bazičnom medicinom, odnosno istraživanjem, imunologijom, ali je navela da je duboko ubeđena da je u osnovi ovog RNK virusa došlo do višestrukih mutacija.

Adžić Vukičević je ocenila da se bolnica u Batajnici pojavila u pravo vreme, kada je dnevni broj obolelih iznosio oko 8.000 i kada su svi dostupni kapaciteti u bolnicama bili praktično ispunjeni.

Ukazala je i da se trenutno na bolničkom lečenju nalaze 533 bolesnika i istakla da drugi deo zgrade još nije u funkciji, a da je ukupni kapacitet bolnice 930 mesta.

Što se tiče starosne strukture pacijenata u Batajnici, ona kaže da je ona različita i da je njihova prosečna starost 67 godina. Napominje da najmlađi bolesnik ima 23 godine, a najstariji 96 godina.

"Od 85 raspoloživih mesta u jedinicama intenzivne nege, u ovom momentu je 42 (49 odsto) bolesnika intubirano, dok su preostali bolesnici na nekom od drugih vidova asistirane ventilacije, a to su neinvazivna mehanička ventilacija (NIV), njih oko 30 odsto, i oko 20 odsto bolesnika na mašinama sa visokim protokom kiseonika", rekla je Adžić Vukičević i kao veliki uspeh izdvaja to što je tim anesteziologa pre dva dana uspeo da samo u jednom danu odvoji od mašine sedam bolesnika.

Ona je pozvala građane da poštuju sve mere zaštite, pre svega da nose masku i drže fizičku distancu.

"Bolest je i te kako prisutna svuda oko nas. Najopasniji su zdravi prenosioci", upozorila je Adžić Vukičević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.