ŠTA JE OPASNIJE, GRIP ILI KORONA? Ovo su svi podaci, ostaćete bez teksta kada ih vidite!
Razrešenje, Foto: Profimedia

korona vesti

ŠTA JE OPASNIJE, GRIP ILI KORONA? Ovo su svi podaci, ostaćete bez teksta kada ih vidite!

Ipak, pacijenti sada možda imaju bolje lečenje u odnosu na početak pandemije

Objavljeno:

Stopa smrtnosti među obolelima od kovida-19 u francuskim bolnicama tri puta je veća nego među obolelima od gripa, stoji u rezultatima francuske studije.

U proleće je umrlo 16,9 posto hospitaliziovanih zbog kovida-19, bolesti koju uzrokuje korona virus, dok je tokom zime 2018-19. umrlo 5,8 posto hospitalizovanih zbog gripa.

Ipak, pacijenti sada možda imaju bolje lečenje u odnosu na početak pandemije.

- Naša studija pokazuje da je kovid-19 mnogo ozbiljniji od grip - rekla je u izjavi Katrin Kvantin koja je vodila studiju univerzitetske bolnice u Dijonu.

Kventinova je istakla da su nalazi posebno za uzbunu s obzirom na to da je sezona gripa 2018-19. bila najsmrtonosnija u poslednjih pet godina.

Istraživanje je temeljeno na podacima o primljenima u privatne i državne bolnice i obuhvatilo je 135.000 pacijenata, prenosi "Jutarnji list".

Naučnici su utvrdili i da veći procenat obolelih od kovida-19 zahteva intenzivnu negu. U proseku oni su ostajali i duže na odeljenjima intenzivne nege, prosečno 15 dana što je gotovo dvostruko duže nego u slučajevima gripa. Takođe im je gotovo dvostruko češće trebao respirator.

Ipak u bolnicama je zbog kovida završio mnogo manji udeo dece u odnosu na epidemiju gripa.

Studija je utvrdila da je među hospitalizovanima zbog kovida bilo 1,4 odsto mlađih od 18 dok je ih je zbog grip bilo 20 odsto.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.