KORONA JE UŠLA U SVAKOGA OD NAS: Postoji samo jedan METOD da je ISTERAMO, a uključuje SLANINU i DLAKE
Ovaj virus nas je uhvatio na spavanju. Bili smo potpuno nespremni za njega, Foto: Profimedia

autorski pogled

KORONA JE UŠLA U SVAKOGA OD NAS: Postoji samo jedan METOD da je ISTERAMO, a uključuje SLANINU i DLAKE

Korona se ne može kontrolisati i to ljudima stvara veliku teskobu

Objavljeno:
Dejan Katalina

Tačno je da od ovog virusa može da se čovek ozbiljno razboli i umre, ali takođe može i da poludi od njega. Čak iako ga, pukim slučajem, ne dobije.

Ovaj talas virusa bio je, što kažu, pravi cunami. Mi smo bili kao oni nesrećnici na plaži kad počne da se valja sa pučine. Samo smo gledali kako se senka nadvija nad nama i onda nas je zapljusnulo i rasulo svuda okolo.

Kad smo isplivali, malo došli do vazduha, shvatili smo da ovoga puta nismo uspeli da izbegnemo virus. Ako se u prošlom cunamiju to i dešavalo drugima, sada je definitivno počelo da se dešava i nama.

Korona
foto: Profimedia

Mnogi moji prijatelji, kolege i rođaci su oboleli od korone. Pouzdano znam za mnoge od njih da su se stvarno čuvali. U oba talasa. Nosili su maske, izbegavali gužvu i izlaske, ali eto - zarazili su se. Dešavalo mi se da vidim čoveka jedan dan na ulici, a za koji dan saznam da je oboleo; kao npr. kolegu Ivana Tokina, na Bajloniju prošle subote, a onda pročitam u njegovoj kolumni da je u ponedeljak bio pozitivan na koronu i da se uveliko bori s tom napašću. Nestvarno...

Ko još nije fasovao koronu, taj svakog dana umišlja da je ima. Naslušali smo se raznih priča o simptomima od onih koji su je preležali, tako da je sada sve sumnjivo: i kad šmrcneš i kad kineš i kad te grebucka grlo i kad imaš knedlu i kad te potera dijareja... O temperaturi da ne pričam! Korona se uvlači u telo na prepad, ali se naseljava i u mozak. Zato se, slobodno, može reći da svi sada bolujemo od korone. Neki je nose u grlu ili plućima, drugi u glavi.

Korona se ne može kontrolisati i to ljudima stvara veliku teskobu. O tome su već pričali stručnjaci. Psihijatri kažu da će naredni talas korone biti čisto psihološke prirode i to dugo nakon što vakcine učine svoje.

Korona
foto: Profimedia

Ovaj virus nas je uhvatio na spavanju. Bili smo potpuno nespremni za njega. Nabavili smo, u međuvremenu, maske, rukavice, respiratore, medicinske protokole, veće bolničke kapacitete, antibiotike... Ali drugu glavu nismo mogli.

Ko god shvati da je dobio virus, prva misao mu je kao po pravilu: valjda će biti lakši simptomi, nadam se da neću umeti! A prva reakcija nakon neverice je šok. Slično kao i kod dijagnostifikovanja neizlečivih bolesti. Neverica, šok, preispitivanje, srdžba, strah! Onda sledi borba sa simptomima, temperaturom, dugo putovanje od bola do olakšanja, pa opet u krug. Kako kod koga.

Onaj ko nije dobio virus i preležao ga, živi u konstatnom strahu od njega. Samo kruži u toj spirali anksioznosti. Klacka se između nade i defetizma. U jednom trenutku pomisli: daj više da i ja preležim koronu, pa da mogu da se vratim životu bez straha. Onda ga glas iz podsvesti priupita: A, šta ako ne preživiš? Čovek shvati da je bolje da ostane zdrav, da se kljuka vitaminima i cinkom i nosi masku, pa šta bude.

Korona
foto: Profimedia

Šta kažu stručnjaci, kako da se zaštitimo - kako da sačuvamo zdrav razum?

Mislim da su i stručnjaci malo u zbuntu. Imaju posla sa situacijom u kojoj se svet nije našao odavno. Pogotovo je šokantno to što smo mislili da su pandemije za nama i da predstavljaju relikt mračne prošlosti. Stručnjaci preporučuju ono što nauka preporučuje u ovakvim situacijama: gledajte pozitivno na stvari, odmarajte se, dobro spavajte, probajte da ne brinete, popijte neki lekić za smirenje koji vam prepiše lekar, izlazite na vazduh i proveravajte glavu, slušajte šta kažu zvanični stručnjaci zaduženi za protokole u doba korone, pokušajte da budete optimistični...

Korona
foto: Profimedia

Opšta mesta, reklo bi se. Međutim, da bi se izbegla opšta mesta čovek mora da pođe od sebe i vidi šta bi njemu prijalo. Šta može da učini da ova opšta mesta stručnjaka oživi u svom slučaju.

Ukrštajući direktna iskustva ljudi i savete pojedinih stručnjaka, došao sam do ovog "protokola" za savladavanje anksioznosti uzrokovane koronom.

Ide ovako:

- Jedite slaninu - tako povećavate dobar holesterol koji štiti od virusa i zatrebaće vam svakako.

- Pijte vitamin D i C i cink - to je ujedno deo terapije kad obolite od korone.

- Isključite vesti - umesto toga čitajte knjigu i slušajte muziku koja vas podseća na lepša i srećnija vremena.

- Kad imate prazan hod, ne blejite u telefon, nego se zanimajte nečim korisnim - perite sudove, peglajte veš, spremajte klopu, očistite kupatilo, sagradite brod u boci, sklopite pazl, rešavajte ukrštene reči, slikajte uljanim bojama...

Korona
foto: Profimedia

- Ako osetite jaku knedlu u grlu ili nesavladivu teskobu, popijte jedan ksanaks, da malo opustite mišiće (ali prvo se posavetujte s lekarom da li smete i odgovara li vašem stanju). Ako niste ljubitelj lekića, onda drmnite rakiju ili pivce.

- Gledajte isključivo komedije i dečije filmove i crtaće - nikad nam nije bilo potrebnije da verujemo u srećne krajeve.

- Pevajte pod tušem, pustite bradu, dlake na nogama, dugu kosu, odmorite se od brijanja, dezodoransa, parfema i depilacija - ko zna kada ćete to moći da neometano uradite sledeći put u životu ( i obavezno sačuvajte fotke; jednog dana biće vam smešno).

seks
foto: Profimedia

- Zapamtite - PREŽIVEĆETE!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.