DA LI ZNATE KAKO JE U KOVID AMBULANTAMA? Ovo su 3 nelogičnosti koje niko ne ume da objasni, ni posle 9 MESECI!
Kovid bolnica/ilustracija, Foto: Printscreen RTS

KORONA VIRUS

DA LI ZNATE KAKO JE U KOVID AMBULANTAMA? Ovo su 3 nelogičnosti koje niko ne ume da objasni, ni posle 9 MESECI!

Siguran sam da su svi zdravstveni radnici do sada dovoljno obučeni da na pravi i kvalitetan način uzimaju briseve.

Objavljeno:

Protokoli u svim kovid ambulantama nisu jednobrazni ni posle 9 meseci prisutnosti korona virusa u Srbiji. Dok se u jednoj na pregled čeka pola sata, u drugima se ono meri satima i cvokotanjem ispred domova zdravlja, a gužva, naizgled ista i u jednoj i drugoj. Više od čekanja, koje svedoci smo, opet, može biti kobno, zabrinjava što ni protokoli prilikom pregleda nisu svuda isti.

U jednoj od kovid ambulanti na periferiji grada naišli smo na tri nelogičnosti, odnosno suprotnosti u protokolima prilikom trijaže pacijenata koji dolaze sa sumnjom na koronu u odnosu na ono što nam se prezentuje. I sve to čekajući na pregled.

A, evo i o čemu se radi.

1. Bris za PCR test ne uzima se i iz usta i iz grla, već samo iz grla

- Takozvani zlatni standard PCR test, kako smo do sada naučili od stručnjaka radi se tako što osobi koja je sumnjiva na kovid, uzima iz ždrela i nosa, i to iz obe nozdrve.

Kako je u razgovoru za naš portal svojevremeno objasnio direktor Direkcije za nacionalne laboratorije u Batajnici dr Nenad Dolovac, ako virus postoji u grlu ili nosu, jako je mala verovatnoća da ne bude pronađen.

- Šta to znači, za svaki bris postoje dva štapića, jedan se stavi u grlo a drugi u jednu i drugi nozdrvu. Siguran sam da su svi zdravstveni radnici do sada dovoljno obučeni da na pravi i kvalitetan način uzimaju briseve, tako da ako virus postoji u grlu ili nosu, mala je verovatnoća da bude promašen nalaz - kazao nam je još u avgustu Dolovac.

2. Nema testiranja na koronu ako nema temperature

- Pravilo da se svi testiraju, nebitno da li antigenskim ili PCR testom, iako imaju simptome korone, ne važi za sve ako nemaju povišenu temperaturu. Istina, povišena temperatura jeste prvi i osnovni simptom, ali je praksa pokazala da i običan blagi, suvi kašalj može da ukazuje da je reč o kovidu 19.

- Istina, u redu je ako krvna slika pokazuje da nema virusa, ali ima kovid ambulanti u kojima se bez obzira na krvnu sliku radi test.

- Uostalom, stručnjaci uglas pričaju da ima dosta asimptomatskih slučajeva, i da je testiranje bitno pogotovo ako se zna da su bili u kontaktu za zaraženima. Bitno je radi izolacije, i sprečavanja širenja zaraze.

3. Nema bolovanja zbog izolacije ako je član porodice zaražen

- Sa zaraženim suprugom u ovu kovid ambulantu došla je žena i tražila potvrdu o izolaciji za sebe. Nije je dobila. Istu sudbinu doživela je i majka čiji je sin zaražen. Rečeno joj je ako se sin izolovao, da nema potrebe da ide na bolovanje, štaviše, da može da radi.

- Ovo nikako nije po pravilima ponašanja koja nam se nameću. Zar ne treba cela porodica da se izoluje ako je jedan član zaražen? To automatski znači i da ostali članovi ne treba da se kreću, da idu na posao. I da uzmemo u obzir da ima ljudi koji možda izolaciju i zloupotrebljavaju, ali ako postoji pozitivan test za muža, sina, dete, po svim pravilima bi trebalo svi da budu u karantinu. A to treba da im se omogući.

- Naime, već u kovid ambulanti lekar zaraženoj osobi treba da uzme podatke o kontaktima, koje dostavlja epidemiološkoj službi. Kada njihova imena uđu u zdravstveni sistem, treba da odu kod izabranog lekara i traže bolovanje po osnovu kućnog karantina.

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.