SUBOTIČKO NARODNO POZORIŠTE JE NAJSTARIJE U SRBIJI: Uskoro dobija novo ruho, PO SVETSKIM STANDARDIMA (FOTO)
Narodno pozorište u Subotici, Foto: Aleksandra Čolić

SUBOTICA - NOVI INVESTICIONI ARANŽMANI

SUBOTIČKO NARODNO POZORIŠTE JE NAJSTARIJE U SRBIJI: Uskoro dobija novo ruho, PO SVETSKIM STANDARDIMA (FOTO)

Ovo je bio veoma ambiciozan projekat prema mišljenju mnogih, ali izvodljiv

Objavljeno:

Narodno pozorište u Subotici, najstarija je pozorišna zgrada u Srbiji, podignuta 1854. godine.

Tokom vek i po nekoliko puta je adaptirana, da bi sedamdesetih godina prošlog veka zbog lošeg stanja instalacija i konstrukcije u njoj bio zabranjen rad.

Ipak, uz manje adaptacije u pozorištu je nastavljen rad sve do 2007. godine kada je srušen veći deo teatra, osim najstarijeg dela zgrade koji je pod republičkom zaštitom. Tako je započet projekat za koji su mnogi rekli da je velik zalogaj, ali je sam projekat od međunarodnog značaja.

Iz Narodnog pozorišta Subotica ispričali su nam kako se krenulo najpre sa radom, kao i šta je to u projektu što se znatno promenilo.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

- Idejni projekat napravljen je 2003. godine, a sa rušenjem se kreće 2007. godine. To je bio veliki zalogaj. Ogroman projekat je u pitanju, i to velike vrednosti. Morala su da se odvoje ogromna sredstva, a on nije mogao da se finansira tako, pa se finansirao ako se dobije deo sredstava tako se završava deo po deo. Mnogo vremena je prošlo, zemlja je bila u krizi, menjalo se mnogo toga, da bi 2014. godine došlo do preprojektovanja. Shvatilo se da treba spustiti pozorište ipak za jednu etažu i da se poveća komercijalni deo. Tada je bilo predviđeno da funkcija komercijalnog dela bude samo pet odsto, a po novom projektu je to povećano na čak 45 odsto. Ipak, pozorište bi tako imalo od čega da živim jer bi se ogromnim delom finansiralo upravo iz tog komercijalnog dela.

Ovo pozorište, koje je, kako već pomenuto, najstarije u Srbiji, kulturno je dobro.

Te važne godine, 2017 - te, dobilo je status projekta od kapitalnog značaja, što znači da će se novac za finansiranje dobijati iz budžeta, dok se to ranije radilo dovijanjem, putem konkursa ili kako god je to bilo moguće.

- Sada imamo trojno finansiranje, između Ministarstva kulture, Republike i pokrajine i grada Subotice, objašnjavaju iz Narodnog pozorišta.

Rekonstrukcija se vrši po fazama. Tačno se zna kada se šta radi, i koji je rok za izvršenje svih radova.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Godine 2016. ubrzana je izgradnja tog faznog dela, iliti onoga što je od projekta ostalo. Fazni projekat obuhvata faze osam, devet i deset. Faza osam je zatvaranje pozorišta i kompletno unutrašnje uređenje u smislu sprovođenja instalacija, sva oprema, i slično. Deveta faza je uređenje komercijalnog dela i prostora, ali samo do sive faze. Deseta faza se tiče koncertne dvorane i obuhvata tu pozorišnu dvoranu, salu gde bi bile predstave i tri probne sale koje su po etažama.

U okviru ove ogromne građevine, u bloku C pravi se poseban prostor koji će biti namenjen za glumce, biće prostora za kadrovske službe, ali i krojačnice, vešernice, sve.

Uslovi za rad glumaca biće na vrhunskom nivou u tom novom delu - naglašavaju iz pozorišta.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

Prednji deo zaštićen je, ima svoju balsku dvoranu sa balkonom, dok postoji i jedan prostor za galeriju.

Vremenskog roka za završetak svih radova nema, jer sve zavisi od finansijera, odnosno sufinansijera. Kako nam budu davali novac, tako ćemo moći da radimo - kažu iz pozorišta.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.