AKO SE OVAKO NASTAVI, NE GINE NAM POLICIJSKI ČAS: Doktor Tiodorović rekao sve o novim merama u Srbiji!
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

UPOZORIO

AKO SE OVAKO NASTAVI, NE GINE NAM POLICIJSKI ČAS: Doktor Tiodorović rekao sve o novim merama u Srbiji!

Epidemiolog se osvrnuo na podatke Evropskog centra

Objavljeno:

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da nije došlo do poboljšanja situacije i dodao da će, ako se nešto ne promeni, morati da se razmišlja o uvođenju rigoroznijih mera.

Epidemiolog se osvrnuo na podatke Evropskog centra.

"Mi smo u našem regionu najbolji kada je reč o hospitalizaciji, a i prema podacima Evropskog centra imamo najviše testiranih građana od svih zemalja na Balkanu. Imamo i najnižu stopu smrtnosti na 100.000 stanovnika od svih zemalja u regionu, pa čak i nekih evropskih."

Branislav Tiodorović je rekao da su postojeće mere sasvim dobre ako bi ih se svi pridržavali i ako bi bile adekvatno kontrolisane. Tiodorović kaže da je struka očekivala da će doći do smirivanja situacije i da ćemo imati bolji trend.

"To se nije desilo, možda postoji stagnacija i nije optimistička procena. Moraćemo da donesemo mere koje će možda biti efikasnije kako bismo ostvarili cilj i ušli u praznike bolji", istakao je epidemiolog.

Doktor je napomenuo da nam "ne treba lažni populizam".

"Ako se ovako nastavi, moraćemo da razmišljamo o uvođenju vanrednog stanja, što može da uradi samo Skupština Srbije ili policijskog časa. To sve zavisi da li ćemo pokazati odgovornost", istakao je epidemiolog.

Ukazuje da svakako moraju biti uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

"Negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, moraće u karantin 10 dana. To je najsigurnije da primenimo što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja kao što je Finska, koja je najbolja, Estonija", naveo je član Kriznog štaba.

Sutra sednica kriznog štaba zakazana je za ponedeljak u 15.30.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.