ZNATE LI KOLIKO NOVCA TROŠITE NA MASKE? O ovome sigurno niste razmišljali, evo koliki je to zapravo TROŠAK!
Koliko novca odlazi na maske, Foto: Print Screen Youtube

VREME PANDEMIJE

ZNATE LI KOLIKO NOVCA TROŠITE NA MASKE? O ovome sigurno niste razmišljali, evo koliki je to zapravo TROŠAK!

Koliko ste samo puta od početka epidemije virusa korona u Srbiji kupili neku zaštitnu masku? Za sebe, članove porodice, starije ukućane...

Objavljeno:

Zaštitne maske - hirurške, platnene, jednoslovne, dvoslojne, troslojne, sa ili bez filtera, već gotovo deset meseci predstavljaju neodvojivi deo naše svakodnevice. Samu reč "maska" ukoliko kao primer uzmemo prosečnog odraslog čoveka u Srbiji koji odlazi na posao, u kupovinu, plaća račune i završava druge svakodnevne obaveze, iskoristimo verovatno najmanje deset puta dnevno: "jesam li poneo masku", "zaboravio sam masku", "moram da se vratim po masku", "gde mi je sada maska", "moram da kupim još maski" i još mnogo mnogo "maski" u našim rečenicama svakoga dana. Od početka školske godine tu su i maske za decu.

No, možda su se u našim životima pojavile sasvim neočekivano, kao i toliko toga ove potpuno neverovatne i čudne godine, možda nam ne prijaju, možda imamo osećaj da nas guše, možda zbog njih više ne možemo da nosimo svoje omiljene karmine, ali... Jedno veliko ALI. Maske su naša svakodnevica i trenutno naša nasušna potreba, maske nas štite, i to je zapravo jedino bitno što je potrebno reći o njima.

Ipak, isto tako, od marta meseca kupovina maski predstavlja neočekivani udar na naše lične i kućne budžete. Najpre o tome uopšte nismo razmišljali. Na samom početku epidemije u Srbiji, maske su bile pomalo i u manjku. U opravdanom strahu od nečega potpuno nepozatog što nas je iznenada zadesilo, neki od nas su nepotrebno gomilali zaštitnu opremu, između ostalog i maske, čekali u redovima ispred apoteka, pa ih u nekim trenucima možda nije bilo uvek i svuda. No, ta situacija se vrlo brzo stabilizovala, pa su maske ubzo postale svima dostupne, i mogle su se kupiti na različitim mestima, primarno od apoteka, preko drogerija, velikih lanaca marketa, pa sve do manjih prodavnica, kioska i slično.

Iako novčani izdaci za kupovinu maski u početku i nisu bili tako veliki, mada je cena na samom početku epidemije bila znatno veća nego danas, nakon osam meseci dodatnih izdataka za zaštitne maske u ličnom ili kućnom budžetu, predstavlja značajnu i ne tako malu sumu novca, naročito ukoliko imate višečlanu porodicu.

Vrlo je izvesno da će maske još dugo biti deo naše svakodnevice. Pored velikog broja modela koji postoiji, u zavisnosti od materijala, broja slojeva, sve do postojanja ili ne postojanja filtera, najveć procenat građana ipak koristi jednokratne troslojne hirurške maske koje se mogu naći u ponudi gotovo svih trgovinskih lanaca, apoteka, drogerija, pa čak i nekih benzinskih pumpi. Međutim, ono što je značajna razlika je cena po kojoj ih u njima možete nabaviti.

Nakon desetomesečnog iskustva gotovo svakodnevne kupovine maski, odlučila sam da vam na jednom mestu prikažem kako izgleda presek stanja na terenu, odnosno gde ćete najpovoljnije proći i nabaviti neophodne maske po najnižim cenata.

foto: pexels/Gustavo Fring

Kao i uvek, ispostavlja se da je kupovina "na veliko" nešto povoljnija od pojedinačnih komada. Detaljnim obilaskom apoteka, pumpi, manjih prodavnica i velikih lanaca marketa, pregled situacije izgleda ovako.

Pakovanje troslojnih hirurških maski od 50 komada, koje može biti dovoljno za čitavu porodicu, u IDEA, Roda i Merkator prodavnicama možete naći po ceni od 199,99 dinara, odnosno 3,99 dinara po komadu. U istom lancu za pakovanje od 10 komada izdvajate 99,99 dinara, odnosno 9,99 din po komadu.

Cene su nešto drugačije u ostalim lancima, pa u Lidlu za pakovanje od 10 troslojnih hirurških maski treba da odvojite 119,90 dinara, odnosno 11,99 dinara po komadu, dok u Shop & Go i Aroma prodavnicama cena po komadu iznosi 19,99 dinara.

Cene u apotekama i drogerijama variraju od 11 do 20 dinara po komadu, a najskuplje ćete platiti zaštitu na benzinskim pumpama gde se cene kreću od 46 do čak 80 dinara po komadu.

Zašto je redovna kupovina i menjanje maski važno?

Pravilna upotreba i redovna zamena troslojnih hirurških maski jako je važna za adekvatnu zaštitu od zaraze. Maske nas mogu zaštiti jedino ukoliko ih upotrebljavamo onako kako preporučuju stručnjaci.

Pravilna upotreba podrazumeva da nakon svakog skidanja masku odložite u smeće, a drugu, koju nosite u nekoj posebnoj i čistoj vrećici, u torbi ili džepu, ponovo stavite kada ste u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, kada ne možete da izbegnete manju distancu od propisane.

Sada kada imate detaljna pregled cena, lako ćete, prema svojim potrebama, odrediti šta je za vas najpovoljnije i gde ćete nabavljati zaštitne maske. Ono što je najbitnije, jeste da ih redovno menjamo i pravilno upotrebljavamo, jer će nas samo tako štititi. I da se što pre što više naviknemo na njih, jer će po svim mogućim prognozama, maske još dugo biti deo naše svakodnevice.

(Espreso.co.rs/ Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.